X-Time Out: Serhio Aguero

sergio-aguero

Udarna igla Mančester Sitija ove sezone je omaleni Argentinac koji je kao junior zaludio svijet svojim odličnim partijama. Serhio Leonel Aguero igra svoju sezonu života mada je i do sada bio briljantan gdje god da je nastupao.

Rođen je 2. juna 1988. godine u Buenos Ajresu gdje je u Independijenteu počeo da trenira fudbal i za prvi tim zaigrao sa samo 15 godina čime je postao najmlađi debitant u istoriji argentinske lige čime je oborio prijašnji rekord kojeg je držao najslavniji Argentinac Dijego Armando Maradona. U matičnom klubu proveo je tri sezone i potom prešao u Atletiko Madrid za 20 miliona evra, iako su u trci za njegov potpis bili još Bajern, Palermo i Liverpul.

Prva sezona u klubu iz glavnog grada Španije nije bila za neku posebnu pohvalu pošto je prolazio kroz period adaptacije. Već druge bila je druga priča. Partner u napadu bio mu je Urugvajac Dijego Forlan koji mu je svojim iskustvom pomogao da njegov talenat dođe do izražaja. Pet sezona proveo je na Visente Kalderonu odigravši pri tom 175 utakmica na kojima je postigao 74 gola. “Jorgandžije” i Argentinac nisu mogli da odole ponudi Mančester Sitija koji ga je angažovao 2011. godine, ali visina transfera nije objavljena te se pretpostavlja da je iznosila između 41 i 45 milion evra za pet godina.

serhio-man.siti

Odmah po dolasku pokazao je da će biti veliko pojačanje i konstantna je prijetnja u napadu dok je ove sezone praktično nazaustavljiv. Uprava “građana” nema namjeru da ga prepusti bilo kojem klubu pa je sa njim prije tri godine potpisala novi ugovor do 2019. godine.

Prošao je sve reprezentativne uzraste Argentine i za seniorski tim debitovao je 3. septembra 2006. godine u prijateljskoj utakmici protiv Brazila na Emirejts stadionu u Londonu. Do sada je skupio 84 nastupa u državnoj ekipi na kojima je mreže tresao 36 puta. Iduće godine trebalo bi da nastupi na svom trećem Svjetskom prvenstvu.

Sa olimpijskom selekcijom ima zlato sa Igara u Pekingu 2008. godine. Bio je oženjen najmlađom Maradoninom kćerkom sa kojom ima sina Benhamina kojem je kum njegov saigrač iz reprezentacije Lionel Mesi. Nadimak Kun dobio je po liku iz crtanog filma Kun Kun kojeg je obožavao gledati dok je bio dječak.