X-Time Out: Ćiro Imobile

ćiro-imobile

Fudbaler bez kojeg ekipa iz Rima ne bi bila to što jeste troši svoju drugu sezonu u glavnom gradu Italije. Ćiro Imobile stigao je u Lacio prošle godine i postao miljenik navijačima kojima se preporučio golovima jer je malo gdje bio ovako produktivan.

Rođen je 1990. godine kada je njegova domovina bila domaćin Svjetskog prvenstva u gradu Tore Anunciata pokraj Napulja, a karijeru je započeo u lokalnom Sorentu iz istoimenog mjesta takođe iz okoline grada podno Vezuva. Sa 18 godina postao je član Juventusa koji ga je doveo kao veoma talentovanog igrača za 80.000 evra na preporuku svog legendarnog člana Ćire Ferare, ali se tu nije naigrao pa je dres “stare dame” obukao samo tri puta. Tri puta je išao i na pozajmicu u Sijenu, Groseto i Peskaru i u ovom trećem klubu naprosto je briljirao.

Početkom 2012. Đenova je kupila polovinu prava na njega od Juventusa za četiri miliona evra dok je sa Peskarom postao šampion Serije B i najbolji strijelac druge lige, a bio je dio fantastičnog trojca zajedno sa Lorencom Insinjeom i Markom Veratijem. Ljeta iste godine Đenovljani su otkupili ostatak ugovora dok je u suprotnom smjeru otišao sadašnji član Crvene Zvezde Ričmond Boaće. Tu je ostao samo sezonu pa se ponovo vratio u Torino, ali ne u “staru damu” već među “bikove” iako je Juve otkupio njegov ugovor mada ga je istog dana prodao ljutom rivalu.

imobile-torino

Tu je njegov talenat konačno došao do izražaja pa je na 33 utakmice postigao 22 gola. Odmah je reagovala dormundska Borusija koja ga je dovela za 18 miliona evra, ali je prije toga bio spor između dva torinska kluba oko vlasništva nad njim jer su oba polagala pravo na 50 odsto. Na kraju je Juve morao prodati svoju polovinu Torinu za osam miliona evra. Dolazak na Vestfalen nije opravdao jer je u 24 nastupa samo tri put savladao protivničke golmane. Zatim je uslijedila pozajmica Sevilji koja ga je otkupila 2015. godine. Tada se povrijedio u prijateljskom meču protiv Votforda pa nije upisao nijedan nastup za španski klub te je morao ponovo na pozajmicu opet među “bikove”.

Ljeta 2016. Lacio ga je doveo u svoje redove za 8,75 miliona evra i prošle sezone postigao je 23 gola dok je ove već stigao do brojke 15. Nastupao je za U19 i U20 reprezentaciju Italije dok je u seniorskom timu debitovao 5. marta 2014. u prijateljskom meču protiv Španije i zamijenio je Alesija Ćerćija. Nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. i Evropskom prvenstvu prošle godine u Francuskoj. Za “Azure” je upisao 30 nastupa i sedam golova