X-Time Out: Aleksandar Pešić

aleksandar pešić

Iako će priliku na večerašnjem susretu vjerovatno dobiti sa klupe sigurno je da će se truditi da zatrese protivničku mrežu i svom timu donese istorijski uspjeh čekan 25 godina.

Trener Crvene Zvezde Vladan Milojević svom napadaču Aleksandru Pešiću u utakmicama Lige Evrope obično priliku daje u drugom poluvremenu, što se i pokazalo kao pravi potez na prvoj utakmici sa Krasnodarom. U Superligi Srbije takođe nemilosrdno trese protivničke mreže, bilo da je starter ili da je ušao sa klupe.

Nišlija je u Zvezdu stigao iz Tuluza i najskuplje je pojačanje u istoriji “crveno-bijelih” i Francuzima je plaćen 750.000 evra. Rođen je 1992. godine i prve fudbalske korake načinio u FK Filip Filipović iz rodnog grada gdje je sa izuzetno talentovanom generacijom vršnjaka (Nikola Stojiljković, Uroš Vitas, Rade Dugalić, Lazar Ćirković…) bio prvak države u svom uzrastu. Nastupao je u mlađim kategorijama za beogradski Partizan i pirotski Radnički, da bi karijeru nastavio u niškom Radničkom gdje već sa 16 godina i tri dana, 24. maja 2008. protiv ČSK-a iz Čelareva debitovao za seniorski tim. Nakon što su Nišlije te sezone ispale u Drugu ligu on je 2008. godine prešao u OFI sa Krita i potpisao trogodišnji ugovor.

pešić-ofi

U dvije sezone odigrao je samo 13 utakmica i postigao jedan gol pa je januara 2011. prešao u moldavski Šerif iz Tiraspolja sa kojim je osvojio dvije titule prvaka (2012 i 2013) kao i Superkup (2013). Avgusta 2013. raskinuo je ugovor sa Šerifom i vratio se u Srbiju gdje je potpisao ugovor sa Jagodinom. U dresu “ćurana” pružio je zapažene partije i postao najbolji strijelac ekipe (13 golova) koja se te sezone plasirala u finale Kupa Srbije. Na kraju sezone izabran je u idealan tim Superlige.

Uslijedio je veliki transfer jer je otišao u Tuluz sa kojim je dogovorio saradnju na pet godina. Tokom dvije sezone u francuskom ligašu odigrao je 57 utakmica i postigao osam golova. Krajem avgusta 2016. Tuluz ga je pozajmio Atalanti na godinu za obeštećenje od 300.000 evra. Tokom sezone 2016/17 za italijanski tim odigrao je šest ligaških utakmica, ali se nije upisao u strijelce. Uslijedili su pregovori sa Zvezdom pa se  4. jula vratio u srpski fudbal u rekordnom transferu kluba sa Marakane.

Odlične partije pruža ove sezone i na 20 utakmica postigao je 15 golova u Superligi. Za reprezentaciju Srbije do 19 godina odigrao je šest susreta i bio učesnik UEFA Evropskog prvenstva do 19 godina 2011. godine na kome je Srbija eliminisana u polufinalu od Češke (2:4). Za mladu reprezentaciju nastupio je na 16 mečeva i postigao tri pogotka. Bio je učesnik Evropskog prvenstva do 21 godine, 2015. godine, na kome Srbija nije prošla grupnu fazu takmičenja. Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao je 15. novembra 2016. u prijateljskom meču protiv Ukrajine (0:2) u Harkovu.