X-Time Out: Vladimir Štimac

štimac vladimir

Gostovanje turske ekipe u Beogradu biće posebno emotivno za jednog njenog člana. Vladimir Štimac vratiće se u rodni grad i igraće protiv kluba u kojem se proslavio i za koji navija.

Andolu Efes ne igra onako kako je uprava očekivala kada je iskeširala veliki novac prošlog ljeta za sklapanje tima pa će tražiti novu pobjedu u Evroligi protiv Crvene Zvezde kojoj takođe ne cvjetaju ruže ove sezone.

Štimac je rođen 1987. godine u glavnom gradu Srbije i igra na poziciji centra. Prošao je kroz školu košarke Beovuka i zanimljivo je da je do seniorskog tima jednog srpskog kluba morao igrati u Litvaniji i Letoniji. Dvije sezone proveo je u Žalgirisu i u prvoj je bio član drugog tima dok je sljedeću proveo u najjačem sastavu. Tokom 2007. prešao je u Valmijeru gdje je bio najbolji igrač u sezoni 2007/08. Prvi put u Crvenu Zvezdu stiže 2008. i ostaje dvije sezone. Igrao je zajedno sa kasnijim reprezentativnim drugovima Nemanjom Bjelicom i Markom Kešeljom, a trener im je bio Svetislav Pešić.

vladimir stimac-crvena-zvezda

Upravo je Kari imao mnogo pohvala na njegov rad i zalaganje, ali mu je znao prigovoriti za neke napadačke akcije. Jednom prilikom čak ga je uporedio sa legendom Fudbaskog kluba Crvena Zvezda Draganom Džajićem kada je rekao da Štimac dugo vremena slavi svaki koš kao što je Džaja slavio golove i da zbog toga ne stiže da se vrati u odbranu. Iako te sezone nisu bile posebno uspješne Štimac je pokupio simpatije navijača. Pred početak sezone 2010/11. vratio se u Letoniju i potpisao za Ventspils. Tu je proveo svega dva mjeseca nakon čega je raskinut ugovor sa njim, jer nije opravdao očekivanja trenera. Svega nekoliko dana nakon otkaza pronašao je angažman i postao član češkog Nimburka koji je te sezone igrao u Jadranskoj ligi i sa njim je 2011. osvojio češko prvenstvo i Kup.

Ljeta 2011. potpisao je za turski tim Olin Jedrene i imao sjajnu sezonu u turskoj ligi. U julu 2012. potpisuje za Banvit, a u septembru 2013. dogovorio je saradnju sa Unikahom. Nakon jedne sezone napustio je klub i avgusta 2014. prešao u Bajern iz Minhena. Sezonu 2014/15. počeo je u ekipi Estudijantesa, ali se već 27. oktobra 2015. vratio u Crvenu Zvezdu i potpisao ugovor do kraja sezone. Sa “crveno-bijelima” je osvojio Jadransku ligu i prvenstvo Srbije. Prošle sezone igrao je za Bešiktaš i dobre partije preporučile su ga bogatijem Anadolu Efesu.

Sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu 2005, a sa mladom takođe zlato na EP 2007. Sa univerzitetskom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne medalje, 2009. i 2011. Debi u seniorskom timu imao je na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013, a na SP iduće godine osvojio je srebrnu medalju.

Štimac je sa klupe dobijao svoju minutažu i uvijek je davao sve od sebe kada bi ulazio u igru te održavao sjajnu atmosferu u ekipi. Bio je dio ekipe koja je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. kao i na EP ove godine u Istanbulu.