X-Time Out: Vejn Runi

vejn-runi

Kada je rekao da se vraća tamo gdje je stekao slavu i otišao dalje, navijači su bili ubjeđeni da će njihov klub biti konkurentan ostalim ekipa iz vrha, ali nažalost za sada nije tako.

Povratak Vejna Runija u Everton bio je velika stvar za ovaj klub jer se slavni engleski reprezentativac vratio tamo gdje je sve počelo. Runi je rođen 25. oktobra 1985. godine u Liverpulu dok je karijeru započeo u Evertonu. Nakon što je prošao sve omladinske selekcije za prvi tim zaigrao je 2002. godine i pet dana prije svog 17. rođendana postigao je spektakularan gol protiv Arsenala za pobjedu svog tima od 2:1 i upravo ga je taj gol proslavio pa je cijela Evropa čula za njega jer je prekinuo niz od 30 vezanih pobjeda “tobdžija”. Među “karamelama” je ostao do 2004. godine kada je za 25,6 miliona funti stigao u Mančester Junajted kod Aleksa Fergusona što je bila najveća suma novca do tada izdvojena za igrača mlađeg od 20 godina.

U dresu “crvenih đavola” debitovao je 28. septembra 2004. u pobjedi nad Fenerbahčeom od 6:2, u utakmici grupne faze Lige šampiona. Na debiju je postigao tri pogotka i zabilježio jednu asistenciju. Prvi trofej koji je osvojio je bio Liga kup 2007. U finalu je Mančester bio bolji od Vigana sa 4:0, a Runi je bio proglašen igračem utakmice. Utakmica protiv Blekburna 4. oktobra 2008. je bila njegov 200. nastup u Premijer ligi čime je postao najmlađi igrač koji je stigao do tog broja nastupa. Tokom 13 godina u Junajtedu odigrao je 393 utakmice na kojima je postigao 183 gola. Dolaskom Žozea Murinja na mjesto trenera Runi je izgubio mjesto u startnoj postavi pa je igrao sve lošije što ga je nagnalo na odlazak iz kluba dok je jedini izbor bio Everton pa je bez obeštećenja ponovo stigao na Gudison park.

runi-mančester

Igrao je za sve omladinske selekcije Engleske da bi za seniorski tim debitovao 12. februara 2003. na prijateljskoj utakmici protiv Australije  i postao najmlađi igrač koji je obukao dres reprezentacije Engleske. Tada je imao 17 godina i 101 dan. Njegov rekord srušio je Teo Volkot koji je bio za 36 dana mlađi od Runija, 30. maja 2006. na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske. Za seniore “gordog Albiona” odigrao je 119 utakmica i postigao je 53 gola. Postao je najmlađi strijelac u istoriji reprezentacije kada je postigao gol u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. u Skoplju, 6. septembra 2003. protiv Makedonije, imao je samo 17 godina i 317 dana.

Prvo veliko takmičenje na kojem je nastupio, bilo je Evropsko prvenstvo 2004. I tada je postao najmlađi strijelac u istoriji EP 17. juna 2004. Tog dana je na utakmici sa Švajcarskom postigao dva gola. Njegov rekord je bio na snazi svega četiri dana, kada ga je srušio Švajcarac Johan Fonlanten na utakmici sa Francuskom.

Sa Mančesterom je osvojio pet šampionskih titula u Engleskoj, jedan FA kup, četriri Liga kupa, šest Komjuniti šildova, Ligu šampiona (izgubio dva finala), Ligu Evrope, Svjetsko klupsko prvenstvo i Superkup Evrope.