X-Time Out: Serhio Ramos

Sergio-Ramos

Sa kapitenskom trakom na ruci ponovo će povesti svoj klub protiv najljućeg rivala u najvećem derbiju na svijetu. Serhio Ramos provodi svoju 12 godinu u Real Madridu gdje ima status legende.

Rođen je u Kamasu, malom mjestu pokraj Sevilje, 30. marta 1986. godine i počeo je trenirati u istoimenom klubu na nagovor brata Renea koji mu je danas menadžer, ali je brzo prešao u daleko poznatiju Sevilju. Prošao je kroz sve mlađe selekcije, a zatim je igrao i za B ekipu ovog kluba. Za prvi tim je debitovao 1. februara 2004. u utakmici domaćeg prvenstva protiv Deportivo la Korunje, a njegov tim je poražen sa 1:0 dok je on ušao u igru sa klupe u drugom poluvremenu.

U narednoj sezoni je odigrao 31 utakmicu u prvenstvu i bio strijelac dva gola, protiv Real Sosijedada (2:1) i Real Madrida (2:2). Tokom ljeta 2005. tada devetnaestogodišnji Ramos je prešao u Real Madrid uz obeštećenje od 27 miliona evra i bio je jedini španski igrač kojeg je predsjednik kluba Florentino Perez doveo na Santjago Bernabeu u svom prvom mandatu. Uzeo je dres sa brojem četiri kojeg je ranije nosio još jedan legendarni igač Fernando Jero i zauzeo štopersko mjesto da bi poslije bio prekomandovan na desnog beka. Prvi gol u dresu Madriđana postigao je 6. decembra 2005. protiv Olimpijakosa. Njegov tim je tada poražen sa 3:2 u utakmici grupne faze Lige šampiona. Svoj 200. nastup za Real Madrid je zabilježio 21. februara 2010. protiv Viljareala.

serhio-ramos

Za reprezentaciju Španije debitovao je 26. marta 2005. u prijateljskoj utakmici protiv Kine (3:0) odigranoj u Salamanki. Kada je debitovao imao je samo 18 godina i 361 dan, čime je postao najmlađi igrač u istoriji španske reprezentacije. Kasnije je taj njegov rekord oborio Sesk Fabregas. Prva dva gola za reprezentaciju postigao je u utakmici protiv San Marina (6:0) u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. kada je Španija zauzela drugo mjesto u grupi iza Srbije i Crne Gore. Našao se na spisku izabranih igrača za to prvenstvo.

Na Evropskom prvenstvu 2008. Ramos je proveo u igri svih 90 minuta svake utakmice, sem one odigrane protiv Grčke (2:1) u grupnoj fazi. Španija je osvojila to prvenstvo pobjedom nad Njemačkom (1:0) u finalu. Tokom slavlja koje je uslijedilo nakon utakmice nosio je majicu u čast preminulog prijatelja i saigrača iz Sevilje, Antonija Puerte sa kojim je odrastao. Sa reprezentacijom je osvojio i treće mjesto na Kupu konfederacija 2009. Na Svjetskom prvenstvu 2010. bio je starter na svakoj utakmici, a Španija je osvojila ovo prvenstvo pobjedom nad Holandijom (1:0) u finalu.

Veliki je prijatelj sa Alehandrom Talavanteom, poznatim španskim toreadorom i pjevačem Alejandrom Sancom. Svoju djevojku TV-voditeljku Pilar Rubio upoznao je nakon Evra 2012. da  bi u maju 2014. na svijet došao Serhio Ramos Rubio, prvo dijete ovog slavnog para.