X-Time Out: Klas Jan Huntelar

klas-jan huntelar

Ove godine jedan od najboljih holandskih napadača posljednje decenije vratio se u domovinu i potpisao za klub u kojem se njegovo ime pročulo van granica Holandije.

Klas Jan Huntelar rođen je 12. avgusta 1983. u Bronhorstu dok je prve fudbalske korake načinio u De Grafšapu da bi 2002. stigao u mladi tim PSV-a gdje je proveo dvije sezone, a za seniorski tim odigrao je samo jednu utakmicu jer je uglavnom bio na klupi za rezerve. Debi je odigrao 22. novembra 2002. protiv Rusendala kao rezerva, zamijenivši Mateju Kežmana. Poslije neuspješne sezone u PSV-u, Huntelar dolazi u De Grafshap kao pozajmljen igrač. Nastupio je devet puta, bez postignutog gola, tako da je uprava odlučila da ne produži ugovor sa njim.

Na startu sezone 2003/04 Huntelar je ponovo poslat na pozajmicu, ovog puta u novog člana prve lige, AGOVV Apeldurn. Na svom debiju protiv TOP Oss-a postigao je gol, dok je na sljedećoj utakmici protiv Heraklesa, postigao het-trik. Tu sezonu završio je na prvom mjestu liste strijelaca sa 26 golova na 35 mečeva i proglašen je za igrača sezone. Čak i jedna tribina stadiona Sportpark Berg & Bos na kome igra AGOVV od 2007. godine nosi ime  Klasa Jana Huntelara. Poslije raskida ugovora sa PSV-om Huntelar je prešao u Herenven za 100.000 evra. Sezonu je završio sa 17 postignutih golova na 31 utakmici, dok je njegov tim izborio plasman u Kup UEFA.

Huntelar-Hereven

U sezoni 2005/06 sa 17 golova na 15 utakmica privukao je pažnju Ajaksa, koji ga je i doveo u svoje redove za devet miliona evra.  Sezonu u Ajaksu završio je sa 33 gola, kao prvi na listi strijelaca, a dobio je i nagradu Johan Krojf koja se dodjeljuje najtalentovanijem igraču Eredivizije, za sezonu 2005/06.

Januara 2009. godine Huntelar je postao član višestrukog prvaka Španije i Evrope, Real Madrida za obeštećenje od 27 miliona evra. U sezoni je postigao osam golova na 20 mečeva, ali uprava nije bila zadovoljna njegovim partijama pa ga je prodala Milanu. Tu je proveo sezonu i na 25 susreta bio strijelac sedam puta. Posljednjeg dana prelaznog roka 2010. godine Šalke ga je kupio za oko 14 miliona evra jer je među “rosonere” stigao Zlatan Ibrahimović. Dolazak u Gelzenkirhen pokazao se kao odličan potez i na Feltins areni je ostao sedam godina tokom kojih je dres ekipe obukao 175 puta, a u listu strijelaca se upisao 82 puta. Posljednja sezona nije bila na nivou prethodnih pa je Huntelar odlučio da se vrati u Ajaks.

Iako je bio u preliminarnom sastavu seniorske reprezentacije Holandije za Svjetsko prvenstvo 2006, odlučio je da zaigra na Evropskom prvenstvu za mlade 2006. u Portugaliji, koje je Holandija i osvojila, a on proglašen za najboljeg strijelca turnira. Za seniorski tim debitovao je 16. avgusta 2006. protiv Irske gdje je postigao gol i tako postao prvi igrač koji je dao gol na svom debiju za nacionalni tim Holandije još od Dika Nanige koji je to uspio 1978. Za selekciju “lala” odigrao je 76 utakmica i da 42 gola.