X-Time Out: Uroš Spajić

uroš spajić

Dolazak u glavni grad Belgije mladom fudbaleru iz Srbije bio je najbolji potez dosadašnje karijere.

Uroš Spajić napravio je odličan izbor kada je u pitanju klub za napredovanje pa je nakon pozajmice postao stalni član ekipe. Momak koji igra na poziciji štopera rođen je u Beogradu 13. februara 1993. i ponikao je u omladinskoj školi Crvene Zvezde. Prošao je sve mlade selekcije kluba sa “Marakane” za čiji je seniorski tim debitovao 27. oktobra 2010. godine na utakmici Kupa Srbije protiv Borca iz Čačka, ali je na terenu proveo tek nešto malo više od pet minuta. Tu utakmicu  Crvena Zvezda je pobijedila sa 4:0, a do kraja sezone bio je član prvog tima mada je rijetko kada dobijao šansu.

Početkom iduće sezone trenersku palicu preuzeo je legendarni fudbaler “crveno-bijelih” Robert Prosinečki koji je Spajića poslao na pozajmicu u Sopot gdje je odigrao 34 utakmice. Nakon kaljenja vraćen je u Zvezdu i od ljeta 2012. godine postao je stalni član prvog tima, a nakon odlaska Prosinečkog krajem avgusta iste godine pred utakmicu protiv Bordoa i dolaska Aleksandra Jankovića za trenera Beograđana, dobija važniju ulogu u prvom timu pa je čak postao standardni član prve postave.

spajić-zvezda

Odigrao je 16 utakmica za Zvezdu što je bilo sasvim dovoljno da ga prepoznaju skauti Tuluza i odvedu u Francusku za obeštećenje od 1,5 miliona evra. Debitovao je protiv Valensijena i u klubu ostao tri sezone tokom kojih je odigrao 63 utakmica i postigao jedan gol. Krajem prelaznog roka 2016. godine uslijedila je pozajmica u Anderleht za kojeg je odigrao 28 mečeva i jednom zatresao mrežu pa je belgijski klub odlučio da ga otkupi od Francuza ove godine, pa je Spajić postao stalni stanovnik Brisela.

Za omladinsku fudbalsku reprezentaciju Srbije odigrao je osam utakmica, a u zvaničnim utakmicama je debitovao je 25. maja 2012. godine u remiju od 2:2 protiv reprezentacije Njemačke do 19 godina. Za seniorski tim je debitovao protiv Jermenije u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2016. i do sada skupio pet nastupa.