Umjesto odmora on kopa bunare

neven-subotic
picture source: http://www.skysports.com

Dok mnogi fudbaleri praznične dane provode na egzotičnim destinacijama, bivši reprezentativac Srbije Neven Subotić boravi u Etiopiji u kojoj već godinama njegova fondacija pomaže u izgradnji bunara za pijaću vodu.

– Ne postoji bolja alternativa za mene tokom praznika nego da dođem ovdje i budem sa prijateljima. Osjećam se kao kod kuće, jer sam sa sjajnim ljudima. Svi mi želimo da živimo u boljem svijetu, a svima nam je isti cilj, da stvorimo svijet u kojem će naša djeca i sljedeće generacije imati pristojan život – rekao je Subotić.

Nedostatak vode za piće je u Etiopiji ogroman problem.

neven-subotić

Nekada su đaci putovali po nekoliko sati kako bi došli do vode za piće, zbog čega su propuštali časove. Ali, sada imaju higijenski ispravnu vodu i mogu da odlaze u školu na vrijeme.-

U proteklih pet godina, zahvaljujući Subotićevoj fondaciji, izgrađeno je više od 100 bunara.

Voda znači život. Svima je neophodno da imaju izvor, pogotovo ljudi u ruralnim sredinama. Voda je osnova njihovog zdravlja, obrazovanja, budućnosti –  kaže Neven, koga Etiopljani na svakom koraku dočekuju kao velikog spasioca.

 – Ispunjava me druženje sa tim ljudima, pogotovo djecom. Igramo fudbal, smijemo se često i zaista uživam u tim trenutcima