X-Time Out: Kevin de Brujne

kevin de brujne

Srednji red i napad “građana” teško se mogu zamisliti bez ovog Belgijanca koji naprosto briljira.

Kevin de Brujne rođen je 28. juna 1991. u Drongenu gdje je u lokalnom klubu počeo trenirati fudbal, a nakon dvije godine je prešao u Gent. Tu se nije zadržao mnogo i prešao je u Genk gdje je brzo napredovao i nakon tri sezone u omladincima, 2008. je počeo nastupati za prvi tim. Debitovao je 9. maja 2009. u meču protiv Šarloa, a prvi gol postigao je 7. februara 2010. u pobjedi protiv Standarda iz Liježa od 1:0. U sezoni je odigrao 16 mečeva i postigao je pet golova, a Genk je osvojio treću titulu šampiona Belgije.

Posljednjeg dana januara 2012. u zimskom prelaznom roku  potpisao je ugovor sa Čelzijem na pet i po godina vrijedan sedam miliona evra, ali je ostao u Genku do kraja sezone. Sljedeće sezone pozajmljen je Verderu i prvi gol je postigao 15. septembra protiv Hanovera, a sezonu u Verderu je završio sa deset golova. Nakon dobre sezone u Bremenu za De Brujnea su bili zainteresovani Borusija Dortmund i Bajer Leverkuzen, ali je trener Čelzija Žoze Murinjo, izjavio da je on budućnost kluba i vraćen je u tim 1. jula 2013.

de brujne-čelzi

Prvi gol u dresu Čelzija postigao je u prijateljskom meču protiv ekipe Malezije i prilikom pogotka je povrijedio koljeno, ali se oporavio na vrijeme i debitovao je u prvom kolu Premijer lige protiv Hal Sitija, ali je za Čelzi odigrao samo tri utakmice pa je 18. januara 2014. prešao u Volfsburg za 18 miliona evra. Tu je ostao do ljeta 2015., a sezonu je završio sa deset golova i 21 asistencijom što je rekord Bundeslige da bi bio proglašen za fudbalera godine u Njemačkoj.

Mančester Siti je 10. avgusta ponudio 47 miliona za njega, a 27. avgusta povećao je ponudu na 58 miliona da bi on otišao za 65 miliona evra i bio je drugi najveći transfer u istoriji britanskog fudbala, nakon prelaska Anhela di Marije u Mančester Junajted 2014.

Nastupao je za reprezentaciju Belgije do 18, 19 i 21 godine, a za seniorski tim debitovao je 11. avgusta 2010. u prijateljskom meču protiv Finske. Nastupao je na Svjetskom prvenstvu 2014. i Evropskom 2016. godine.