X-Time Out: Marko Arnautović

Marko-Arnautovic

Srbin sa austrijskim državljanstvom predvodi napad kluba iz Londona. Zvuči pomalo čudno, ali samo za neupućene, dok oni koji poznaju fudbal znaju da je riječ o Marku Arnautoviću.

Po ocu Srbin, a po majci Austrijanac rođen je 19. aprila 1989. u Floridsdorfu, sjevernom dijelu Beča, gdje je sa bratom Danijelom započeo fudbalsku karijeru sa samo šest godina. Prije nego je napunio 18 godina promijenio je dosta klubova pa je zbog burnog temperamenta igrao za Austriju Beč, First Vijenu, Rapid Beč da bi 2006. godine otišao u Holandiju gdje je igrao za mladi tim Tventea. U istom klubu dobio je priliku da nastupi u seniorskoj konkurenciji pa je debitovao 2006. sa samo 17 godina.

Tokom tri sezone postigao je 12 golova na 44 meča za seniore dok je mnogo igrao i za mladi tim. Posljednju je proveo kao pozajmljen igrač u milanskom Interu gdje je nastupio na samo tri meča, a u tom periodu veliko interesovanje za njega pokazao je Fejnord. Za Inter je debitovao zamjenivši Dejana Stankovića na jednoj utakmici dok je tadašnji trener “neroazura” Žoze Murinjo za Arnautovića rekao da je odlična osoba sa ponašanjem djeteta. Imao je i neprilika u Holandiji pošto ga je član Viljema drugog Ibrahim Kargbo optužio za vrijeđanje na rasnoj osnovi, ali je slučaj kasnije odbačen jer nisu nađeni dokazi protiv njega.

arnautović-inter

Poslije boravka u Italiji došlo je vrijeme za preseljenje pa je postao član Verdera sa kojim je potpisao četverogodišnji ugovor. Nije odradio ugovor do kraja pa je nakon tri godine odlučio da ide i to u Englesku. Sa Stoukom je potpisao ugovor na četiri godine u transferu vrijednom dva miliona funti gdje je dobio dres sa brojem deset. Tu je odradio cijeli ugovor i na 125 utakmica postigao 22 gola da bi 2016. potpisao novi četverogodišnji ugovor sa istom ekipom. Zatim je stigla ponuda Vest Hema koju nisu mogli da odbiju pa je Arnautović otišao u London za 20 miliona funti dok taj transfer može da naraste do 25 miliona što zavisi od njegovih partija.

Usljed nezainteresovanosti čelnika Fudbalskog saveza Srbije, Arnautović je izabrao da igra za Austriju iako je legitimno mogao biti član “orlova” pa sada za njim mnogo žale u FSS. Prošao je omladinske selekcije Austrije dok je za seniore debitovao 11. oktobra 2008. protiv Farskih ostrva, a prvi gol dao je dvije godine kasnije protiv Azerbejdžana.

Oženjen je i sa suprugom Sarom ima jednu kćerku Emiliju. Pored njemačkog, Arnautović još tečno govori na srpskom, holandskom i engleskom jeziku. Tokom boravka u Italiji i Njemačkoj stekao je reputaciju lošeg momka austrijskog fudbala. To je čak i on prizanao tokom 2013. kada je rekao da nije anđeo, ali da je “odrastao” nakon rođenja kćerkice.