X-Time Out: Vasilije Micić

vasilije micić

Veliki košarkaški rivali na reprezentativnom planu zaboravljaju na netrpeljivost na klupskom nivou pa angažuju igrače koji nastupaju za druge nacionalne timove. Jedno vrijeme skoro da je bilo nezamislivo da neki srpski igrač igra u Litvaniji, ali se i to promjenilo. Član velikog Žalgirisa je srpski košarkaš Vasilije Micić, a i prije njega bilo je igrača iz ove zemlje koji su nastupali u “zelenoj šumi”.

Micić igra na poziciji plejmejkera i rođen je u Kraljevu 13. januar 1994. gdje je počeo da igra košarku, ali se njome ozbiljnije počeo baviti kada se preselio u Beograd i prošao je kroz mlađe kategorije OKK Beograda, Crvene Zvezde i FMP-a dok je sa 16 godina stigao u ekipu Mega Vizure u kojoj dobija prve seniorske minute i svojom igrom privlači značajnu pažnju košarkaške javnosti. Bio je najkorisniji igrač finala Kupa Radivoja Koraća 2014. koje je bilo prvo u istoriji Mege, a prikazao je sjajnu igru tokom čitavog završnog turnira.

micić-mega

U Megi je proveo četiri godine da bi ga 2014. kao 52. pika na NBA draftu izabrala Filadelfija Seventisiksersi. Ipak, nije otišao u najjaču ligu svijeta pa je iste godine pojačao Bajern sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor sa opcijom produžetka na još jednu. Nakon samo četiri mjeseca doživio je tešku povredu lakta kada je pokidao ligamente pa je morao na dužu pauzu što je ostavilo traga u njegovoj igri. Krajem decembra 2015. vratio se u Srbiju i dogovorio saradnju sa Crvenom Zvezdom do kraja sezone i tu pružao odlične partije. U crveno-bijelom dresu tokom sezone 2015/16. osvojio je Superligu Srbije i Jadransku ligu.

Nakon isteka pozajmice Bajern nije želio da produži uvogor sa njim, ali nije ni ostao u Beogradu već se odlučio na odlazak u Tursku gdje je postao član Tofaša iz Burse. Tu je odradio sezonu te je na iznenađenje prošlog ljeta otišao u Kaunas i potpisao dvogodišnji ugovor.

Sa reprezentacijom Srbije za igrače do 19 godina osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2013. godine dok se 2011. godine okitio srebrnim odličjem i sa selekcijom do 18 godina na Evropskom prvenstvu. Za seniorski nacionalni tim debitovao je na Evrobasketu 2013. bio je član selekcije koja je prošlog septembra stigla do srebra na EP. Njegova starija sestra je snouborderka Nina Micić.