X-Time Out: Maik Cirbes

maik-cirbes

Njemački igrač jedan je od najboljih članova njemačkog kluba na posebnu radost domaćih navijača. Maik Cirbes stigao je u Bajern prije nepunu godinu na pozajmicu iz izraelskog Makabija da bi tokom ljeta dogovorio saradnju sa Bavarcima.

Rođen je u malom mjestu Traben-Trarbah u blizini Trira i Koblenca 29. januara 1990. Proslavio se u Crvenoj Zvezdi i bio je dio jedne od najuspješnijih generacija u istoriji “crveno-bijelih” koja je uspjela da osvoji triplu krunu u sezoni 2014/15. Košarku je počeo da trenira u Triru za kojeg je igrao od 2007. do 2012. godine i u posljednjoj sezoni prosječno postizao 10,6 poena uz 7,1 skokova. To mu je donijelo transfer u mnogo poznatiji Broze Baskets iz Bamberga sa kojim je juna 2012. potpisao trogodišnji ugovor. Sa ovim timom osvojio je Bundesligu 2013, a takođe je po prvi put igrao i Evroligu u kojoj je bilježio 8,2 poena i pet skokova na 23 susreta.

Sa dobrim partijama nastavio je i sljedeće sezone u elitnom takmičenju dok su brojke bile skoro iste. Dobrim igrama zaslužio je i dva učešća na Ol star utakmicama Bundeslige (2012. i 2013.). Avgusta 2014. dogovorio je saradnju sa Zvezdom što je mnogima bilo veliko iznenađenje jer njemački košarkaši nisu česti na srpskim parketima. U svojoj prvoj sezoni sa Beograđanima bio je druga opcija trenera Dejana Radonjića na centarskoj poziciji odnosno zamjena Bobanu Marjanoviću. Sa ekipom je stigao do titule u Jadranskoj ligi, prvenstvu Srbije i Kupu Radivoja Koraća. Sezonu u regionalnom takmičenju završio je prosječno postižući 8,8 poena i 4,3 skoka. Naročito se istakao u završnici kako ABA lige tako i Superlige. Dao je ključna slobodna bacanja i protiv Cedevite u finalu ABA lige, ali i trećoj odlučujućoj utakmici finala Superlige Srbije protiv Partizana.

cirbes-zvezda

Odmah po završetku sezone produžio je ugovor  na još godinu. Početkom te sezone sa Sofoklisom Skorcijanidisom činio je centarski par da bi brzim odlaskom grčkog košarkaša Cirbes iskoristio veći prostor u igri i nametnuo se kao prvo rješenje pod košem, a zamjena mu je bio Vladimir Štimac koji se vratio među “crveno-bijele”. Cirbes je cijelu sezonu odigrao na visokom nivou i njegova saradnja sa plejmejkerom Stefanom Jovićem davala je izvrsne rezultate, a kada je u klub stigao krilni centar Kvinsi Miler sa njim je bio dominantan pod košem.

Cirbes je 8. juna 2016. potpisao dvogodišnji ugovor sa Makabijem iz Tel Aviva zajedno sa Milerom. Međutim, nije uspio da se nametne treneru i opravda epitet pojačanja dok se Amerikanac povrijedio pa ni on nije igrao. Tako je 24. januara 2017. pozajmljen Bajernu do kraja sezone da bi tokom prošlog ljeta potpisao ugovor sa klubom.

Za reprezentaciju Njemačke nastupao je u mlađim selekcijama na Evropskom prvenstvu do 18 godina 2008. dok je za seniorsku ekipu igrao na EP 2013. Bio je dio tima koji je 2014. izborio učešće na Evropskom prvenstvu 2015. na kojem je takođe nastupio.