X-Time Out: Stefan el Šaravi

stefan el šaravi

Popularni faraon nije na očekivanom nivou ove sezone, ali je neizostavni dio Rome.

Stefan el Šaravi provodio drugu sezonu među Rimljanima, a rođen je 27.oktobra 1992. u Savoni. Otac mu je Egipćanin, majka Italijanka, a on sebe smatra muslimanom mada ne poštuje ramazan.

Fudbalom se počeo baviti u Leđinu i Đenovi i kada je napunio 16 godina i 55 dana 21. decembra 2008. imao je debitantski nastup, igravši deset minuta u Seriji A na meču protiv Kjeva, i tako postao četvrti najmlađi igrač u Seriji A. Juna 2010. godine Đenova ga je pozajmila Padovi za sezonu 2010/11 u Seriji B. U tom periodu brzo je postao ključni element tima, vodeći klub do finala plej-ofa gdje su izgubili od Novare. Bio je izabran za igrača godine u Seriji B u 2011. godini. Milan ga je kupio 25. juna 2011. Dok je 18. semptembra debitovao  za “rosonere” na stadionu San Paolo u porazu od 3:1 od Napolija.

el-shaarawy-at-milan

Tri dana kasnije postigao je svoj prvi pogodak u meču protiv Udinezea koji je završen 1:1. Prvih šest mjeseci vodile su se polemike da bi mogao da bude pozajmljen nekom klubu, ali u dogovoru trenera Masimilijana Alegrija i direktora Andrijana Galijanija odlučeno je da ipak ostane u klubu. Tada je počeo znatno da napreduje i da bude jedan od najbolje ocjenjenih mladih fudbalera u Italiji. Šaravi je 25. jula 2012. potpisao novi petogodišnji ugovor i 3. oktobra 2012. postigao je debitantski pogodak u Ligi šampiona protiv Zenita kada je imao 19 godina i 342 dana i postao najmlađi Milanov strijelac u ovom takmičenju.

Lošije partije u Milanu natjerale su čelnike kluba da ga pozajme Monaku gdje je proveo sezonu 2015/16 i odigrao 15 utakmica na kojima nije postigao gol. Zatim je uslijedila nova pozajmica i to Romi za 1,3 miliona evra uz opciju da početka sezone 2016/17 bude otkupljen za 13 miliona evra što je rukovodstvo “vučice” i uradilo.

Na početku karijere trebalo je da igra za fudbalsku reprezentaciju Egipta, ali je tadašnji selektor Hasan Šehata rekao da ne može da igra Egipćanin koji igra za stranu ligu. Igrao je za sve omaldinske selekcije Italije dok je za seniorsku reprezentaciju debitovao 15. avgusta 2012, u prijateljskom meču protiv Engleske. Prvi gol postigao je 18. novembra 2012. godine protiv Francuske u pobjedi od 2:1.