X-Time Out: Dris Mertens

dris-mertens

Udarna igla italijanskog kluba je belgijski napadač kome to nije prirodna pozicija. Dris Mertens fudbaler je Napolija koji je rođen u Levenu 6. maja 1987. godine i karijeru je započeo u lokalnom Stad Levenu. Tu su ga primjetili skauti Anderlehta koji su mu ponudili da se pridruži omladinskoj akademiji 1998. On je to prihvatio i u mlađim kategorijama briselskog kluba proveo je narednih pet godna, ali je dobio otkaz pošto su treneri procjenili da nije za profesionalni fudbal jer je nizak (169 cm).

Nakon što je napustio Anderleht otišao je u Gent i dvije sezone proveo u omladinskom timu da bi tokom sezone 2005/06 bio pozajmljen Enderaht Alstu koji se takmičio u trećoj diviziji. Tu je briljirao i bio proglašen najboljim igračem lige, ali ponovo nije dobio šansu u Gentu koji ga je poslao na pozajmicu u holandski Agov Apeldorn. U prvoj sezoni postigao je dva gola na 35 utakmica jer je igrao u veznom redu da bi nakon toga holandski tim otkupio njegov ugovor te on nije dobio priliku da debituje za Gent. U naredne dvije sezone odigrao je 73 utakmice i postigao 28 golova što ga je preporučilo Utrehtu koji je za njega platio 600.000 evra.

Dvije sezone nastupao je za ovaj klub, a u prvoj je postigao šest golova i bio drugi najbolji igrač šampionata iza ajaksovog Luisa Suareza. Iduće sezone postigao je deset golova na 31 meču dok je protiv upisao het-trik protiv AZ Alkmara. Krajem te sezone PSV je tražio zamjenu za Balaša Džudžaka pa je doveo Mertensa i Kevina Strotmana u transferu vrijednom 13 miliona evra. U redovima kluba iz Ajndhovena proveo je dvije sezone i na 88 utakmica postigao 45 golova.

dries-mertens-eidhoven

Njegov agent Soren Lerbi 16. juna 2013. potvrdio je da će pojačati Napoli i bio je prvi igrač kojeg je novi trener Napolitanaca Rafael Benitez doveo u svom mandatu, a “filipsovcima” je plaćen 9,5 miliona evra. Debi u Seriji A imao je 25. avgusta iste godine kada je zamijenio Mareka Hamšika, a prvi gol postigao je 30. oktobra za pobjedu nad Fiorentinom. Nadavao se golova iako je najčešće bio zamjena da bi i protiv Bolonje upisao het-trik 19. aprila 2016. Više prilike za igru dobio je nakon odlaska Gonzala Iguaina u Juventus i povrede Arkadijuša Milika. Uspio je da na tri vezane utakmice postigne het-trik što nikome nije pošlo za nogom još od Juventusovog Pjetra Anastazija 1974. da bi 2016. bio proglašen za najboljeg fudbalera Belgije ispred Edena Azara i Rađe Naingolana.

Igrao je za U17 reprezentaciju Belgije dok je prvi poziv u seniorski tim dobio od selektora Žorža Lekensa u oktobru 2010., ali je prvu utakmicu odigrao tek 9. februara iduće godine protiv Finske u Gentu. Prvi gol za “crvene đavole” dao je 15. avgusta 2012. protiv Holandije. Bio je dio ekipe koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. kao i na Evropskom šampionatu prije dvije godine. Do sada je odigrao 60 utakmica za Belgiju i postigao 13 golova.