X-Time Out: Džamal Lasels

jamaal-lascelles

Kapiten ekipe sa sjevera Engleske bitan je faktor u odbrani tima koju drži pod svojom kontrolom.

Džamal Lasels rođen je u Derbiju 11. novembra 1993. godine dok se fudbalom počeo baviti u Notingem Forestu gdje je igrao za sve omladinske selekcije. Njegov talenat primjetio je Arsenal koji ga je htio dovesti u svoje redove januara 2011. pa je ponudio pet miliona funti što je uprava kluba odbila i profesionalni ugovor sa njim potpisala marta iste godine. Debi za  “šumare” imao je 31. janura 2012. godine, ali je odmah zatim poslat na kaljenje do kraja sezone u Stivenejdž. Tu je odigrao sedam utakmica i jednom se upisao u strijelce i to na prvom meču na kojem je bio starter.

Tokom ljeta iste godine uprava Notingema vratila ga je sa pozajmice pa je potpisao novi četverogodišnji ugovor i za ekipu je igrao u sva tri takmičenja. Tokom sezone 2013/14 izborio se za mjesto u startnoj postavi gdje je sa Džekom Hobsom činio štoperski par te odigrao 29 utakmica. Everton ga je želio u svojim redovima pa je pokušao da pregovara sa njim mimo kluba te je zaradio kaznu od 45.000 funti dok je Lasels prošao samo sa upozorenjem. Osim pomenutih klubova i Kvins Park Rendžersi su bacili oko na njega, ali je i njihova ponuda od četiri miliona funti odbačena.

jamal-nothingam

Ipak, avgusta 2014. prihvaćena je ponuda Njukasla da pređe u njegove redove zajedno sa saigračem Karlom Darlouom, ali su ostali u Notingemu kao pozajmljeni igrači za sezonu 2014/15. Lasels je debitovao za “svrake” 25. avgusta 2015. protiv Northempton Tauna u Liga kupu dok je prvu utakmicu kao starter odigrao 23. januara 2016. protiv Votforda.

Poslije poraza od Sauthemptona aprila 2016 javno je kritikovao zaljaganje i volju svojih saigrača dok se u timu ustalio nakon povreda Fabricija Koloćinija i Šansela Mbembe. Poslije odlaska Koloćinija njemu je data kapitenska traka, a trener Rafael Benitez bio je impresioniran njegovim igrama. Oktobra 2017. potpisao je novi šestogodišnji ugovor sa Njukaslom. Bio je član U18, U19, U20 i U21 reprezentacije Engleske, ali još nije dobio poziv da zaigra za seniorski tim “gordog Albiona”.