X-Time Out: Alvaro Morata

alvaro-morata

Velike pare izdvojio je engleski tim za španskog napadača koji i dalje mnogo žali što se nije nametnuo u klubu iz rodnog grada.

Alvaro Morata rođen je u Madridu 23. oktobra 1992. godine i trenutno igra za Čelzi. Fudbal je počeo igrati u Atletiko Madridu i od 2005. do 2007. bio je član mlade ekipe da bi potom jednu sezonu proveo u Hetafeu, a onda stigao u Real Madrid. Dvije sezone igrao je u juniorskom sastavu da bi 2010. bio priključen prvom timu sa kojim je putovao na turneju u SAD. Ipak, naredne tri sezone odigrao je za B ekipu “kraljevskog kluba” i na 83 utakmice postigao je 45 golova. Povremeno je nastupao i za A tim u kojem je debitovao 12. decembra 2010. zamjenivši Anhela di Mariju na meču protiv Saragose.

Prvi gol za A tim postigao je 11. novembra 2012. godine protiv Levantea i to samo 60 sekundi nakon što je ušao u igru. Iako je maksimalno koristio svaki minut koji mu je bio ukazan nije uspio da se izbori za mjesto u prvom timu pa je 19. jula 2014. godine prešao u Juventus za 20 miliona evra sa kojim je potpisao petogodišnji ugovor dok je Real imao opciju da ga vrati u svoje redove. Tokom dvije sezone u Torinu odigrao je 63 utakmice na kojima je postigao 15 golova, a Madriđani su 21. juna 2016. aktivirali klauzulu o povratku pa je on stigao na Santjago Bernabe za 30 miliona evra.

morata-real

Te sezone ponovo nije dobijao očekivanu minutažu, ali je na 26 utakmica postigao 15 golova mada je bio izuzetno nezadovoljan pruženim prilikama. Upravo zbog toga riješio je da napusti klub po drugi put i 19. jula prošle godine prešao je u Čelzi za 60 miliona funti što je dvostruki rekord. Prvo, on je postao najskuplji fudabler kojeg je Čelzi doveo u svoje redove dok je postao fudbaler za kojeg je Real dobio najveću odštetu.

Sa španskom reprezentacijom do 21 godine postigao je veliki uspjeh 2013. godine osvojivši Evropsko prvenstvo i na ovom takmičenju osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac. Za seniorski tim debitovao je novembra 2014. godine protiv Njemačke dok je prvi gol u dresu “crvene furije” postigao 27. marta 2015. protiv Ukrajine u kvalifikacijama za EP.