X-Time Out: Andrea Beloti

Andrea-Belotti

Veliku prašinu digao je ovaj napadač prošle sezone kada su se za njega otimali velikani evropskog fudbala jer je imao sezonu iz snova, dok ove nije na istom nivou pa su ta interesovanja naglo splasnula.

Napadač Torina Andrea Beloti rođen je 20. decembra 1993. godine u Kalćinateu, malom mjestu pokraj Bergama. Prve fudbalske korake napravio je u lokalnom Grumeljezeu da bi nakon neuspjeha na probi u Atalanti potpisao ugovor sa Albinolefeom gdje je stigao kao dječek i trenirao u omladinskim kategorijama. Za prvi tim debitovao je u sezoni 2011/12 i odigrao osam mečeva u Seriji B pri tom postigavši dva gola. Za mladi tim je dao 13 golova i bio najbolji strijelac sezone osvojivši Trofej Dosena, juna 2012.

Već iduće je promovisan u prvi tim čiji je postao stalni član pa je na 31 utakmici postigao 12 golova, a pošto je igrao sa štoperom Maurom Belotijem, Andrea je dobio nadimak Belotino. Dana 2. septembra 2013. godine pozajmljen je Palermu za 500.000 evra sa otkupnom klauzulom od 2,5 miliona evra, a Sicilijanci su se tada takmičili u Seriji B. Za novi klub debitovao je 24. septembra zamijenivši Davida de Đenara u utakmici protiv Barija, te je asistirao Kajlu Lafertiju. Prvi gol za Palermo postigao je protiv Breše. Debi u Seriji A imao je 31. avgusta 2014. sa samo 20 godina kada je zamijenio Paula Dibalu na meču protiv Sampdorije, a te sezone Palermo je otkupio njegov ugovor. Na 62 meča 16 puta se upisao među strijelce.

beloti-palermo

Član Torina postao je 18. avgusta 2016. u transferu vrijednom 7,5 miliona evra, a golom protiv Juventusa prekinuo je niz golmana Juvea Đanluiđija Bufona po broju minuta tokom kojih nije primio gola. Početkom decembra iste godine produžio je ugovor sa “bikovima” do 2021. uz otkupnu klauzulu vrijednu nevjerovatnih 100 miliona evra i to samo za klubove van Italije. Na meču protiv Palerma ponio je kapitensku traku i u januaru prošle godine postigao je najbrži het-trik u Seriji A nakon 2000. godine. Do njega je stigao nakon sedam minuta i 15 sekundi, a prethodni je držao Andrej Ševčenko.

Idućeg mjeseca postao je prvi igrač mlađi od 24 godine koji je postigao 24 gola u jednoj sezoni Serije A takođe poslije Ševčenka dok je sezonu završio sa 26 golova u listi strijalaca. Bio je član U19, U20 i U21 reprezentacije Italije da bi za seniorski tim Azura debitovao 1. septembra 2016. godine kod selektora Đanpjera Venture u prijateljskom meču protiv Francuske. Do sada je odigrao 13 utakmica i dao četiri gola.