Srbija trijumfovala u Beču

srbija-austrija
picture source: http://mondo.rs

Samo 24 sekunde djelile su košarkaše Austrije do istorijske pobjede protiv Srbije. Međutim, dok je u prepunoj dvorani u Beču odzvanjalo “Hoćemo pobjedu”, Aleksa Avramović je odlučio da pokaže ko je prava košarkaška nacija

Domaća ekipa od samog starta nije ličila na tim koji je lagano izgubio u prvom kolu u dvorani “Pionir”. A isto tako četa Aleksandra Đorđevića nije ličila na sebe. Baš kao što je najavio selektor, ovo je bio potpuno drugačiji susret od prvog.

Iskoristili su domaći zbunjenost prvog plejmejkera “orlova” Stefana Pena u uvodnim minutama i brzinski su preko Muratija i Mahalbašića stigli do 9:2. To je bio znak za Raduljicu, da kapitenski povede tim ka preokretu. Sa 11 poena u prvoj dionici (5-5 iz igre) vratio je neizvjesnost i sprečio rivala da se u potpunosti “razleti”. 

Ipak, njegovim izlaskom iz igre, Srbija je gubila ideje u napadu, što je uz propuste u defanzivi, kao rezultat donijelo seriju 12:0 reprezentacije Austrije (34:24).

avramović-aleksa

Bili su domaći raspoloženiji u šut iza linije 6.75, a rival im je olakšavao posao dozvoljavajući u više navrata da postignu koš uz faul. U završnici poluvremena prodori Avramovića i Tepića, uz trojku Simonovića, prvu za Đorđevićev tim iz sedam pokušaja za samo “minus dva”, ostavili su nadu da poslije pauze mogu do preokreta.

Ipak, vraćanje iz svlačionice donijelo je istu sliku na terenu. Izgubljene lopte, dopuštanje lakih poena, igra bez energije, sve to je protivnik znao da iskoristi (55:43). Sve do trenutka kada se razljutio Stefan Birčević. Srebrni sa OI je preuzeo odgovornost, vezao dve trojke, “razbudio” saigrače i uz podršku razigranog Avramovića donio izjednačenje – 58:58. Sve jače se sa tribina čulo “Srbija, Srbija”.

U egal završnici za junaka meča borili su se Mahalbašić sa jedne i Jelovac sa druge strane. I jedan i drugi su bili blizu. A kada su čiste zicere promašili Raduljica i Avramović, činilo se da će titula otići Mahalbašiću. Na sreću gostujućeg tima, te dve situacije ih nisu skupo koštale, zahvaljujući hrabrom Avramoviću, koji u bezizlaznoj situaciji pogađa trojku sa devet metara i tako svom nacionalnom timu donosi trijumf u kvalifikacijama za SP u Kini 2019, zbog čega je ponio epitet junaka meča.