X-Time Out: Hoze Manuel Pepe Rejna

pepe-reina

Zamisliti gol italijanskog kluba bez španskog čuvara mreže u ovom trenutku jednostavno je nezamislivo.

Hose Manuel Rejna poznatiji kao Pepe Rejna rođen je u Madridu 31. avgusta 1982. i brani gol Napolija. Sin Miguela Rejne golmana koji je branio za Barselonu i Atletiko Madrid. Iako rođen u Madridu počeo je da brani u mlađim kategorijama Barselone, a potom je nastupao i za Barselonu B. U prvi tim je prekomandovan 2000. kada mu je bilo 18 godina na zahtjev tadašnjeg trenera Lorenca Sera Ferera. Na golu je zamijenio Rišara Dutruela i Frančeska Arnaua, koji su odsustvovali zbog povreda. Nakon smjene trenera izgubio je mjesto u prvom timu, pa je 2002. prešao u Viljareal.

  reina-liverpool

Za taj klub je branio na 109 utakmica. Tu je pokazao da je nepravedno zapostavljen pa je na zahtev trenera Liverpula Rafaela Beniteza jula 2005. prešao u taj klub. Debitovao je u utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona protiv TNS-a i odmah se izborio za mjesto u prvom timu. Već u prvoj sezoni u novom klubu je osvojio FA Kup. U finalu su “redsi” pobijedili Vest Hem nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a Rejna je odbranio tri od četiri penala “čekićara”. U sezoni 2006/07. Liverpul je stigao do finala Lige šampiona u kojem su poraženi od Milana (1:2). Rejna je u svoje prve tri sezone u Premijer ligi osvajao Zlatnu rukavicu namijenjenu golmanu koji je na najviše utakmica u ligi ostao nesavladan.

Rejna je igrao u svim mlađim selekcijama španske reprezentacije. Osvojio je Evropsko prvenstvo do 16 godina 1999. Za seniorsku reprezentaciju Španije debitovao je 17. avgusta 2005. u Hihonu, na prijateljskoj utakmici sa reprezentacijom Urugvaja. Tokom svoje reprezentativne karijere bio je rezerva Ikeru Kasiljasu. Učestvovao je na Svjetskom prvenstvu 2006. Bio je u sastavu reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 2008. ali je odigrao samo jednu utakmicu i to protiv Grčke. Osvojio je i Svjetsko prvenstvo 2010. ali na tom prvenstvu nije zabilježio nijedan nastup.

Sa Ikerom Kasiljasom je oktobra 2008. oborio rekord po broju minuta bez primljenog gola za reprezentaciju. Prethodni rekord su držali Andoni Zubizareta i Fransisko Bujo. Kasiljas i Rejna nisu primili gol punih 710 minuta, a taj njihov niz je prekinuo reprezentativac Belgije Vesli Sonk.