X-Time Out: Miloš Veljković

milos-veljkovic

Zlatni “orlić” nikada nije igrao u Srbiji gdje čak nije ni rođen, ali se sa mlađim selekcijama popeo na krov Evrope i svijeta.

Miloš Veljković rođen je u Bazelu 26. septembra 1995. godine te može da igra na poiziciji štopera ili zadnjeg veznog fudbalera. Sin je srpskih emigranata u Švajcarskoj i sa samo pet godina počeo je da trenira u Bazelu. Kao omladinac na Sent Jakob parku proveo je šest godina kada ga je spazio Totenhem i doveo u svoje redove pa je naredne četiri godine igrao za mlađe selekcije kluba iz Londona. Član prvog tima “pijevaca” postao je 2013. da bi debi imao 8. aprila 2014. protiv Sanderlenda zamijenivši Paulinja u 88. minutu dok je drugi nastup imao 11. maja protiv Aston Vile. Početkom sezone 2014/15 otišao je na tromjesečnu pozajmicu u Midlzbro koji se takmičio u Čempionšipu. Nekoliko puta u igru je ulazio kao zamjena pa pozajmica nije nastavljena u januaru kada je istekla već je proslijeđen Čarlton Atletiku 20. janaura 2015. gdje je ostao do kraja sezone. I tu je odigrao samo tri utakmice, ali je imao problema sa povredom ramena te nije mogao da se pokaže u najboljem svjetlu.

veljkovic-totenhem

Uprava kluba iz Londona nije željela mnogo da čeka na njega pa ga je prodala Verderu 1. februara 2016. godine i Srbin je sa timom iz Bremena potpisao troipogodišnji ugovor dok je transfer iznosio 300.000 evra. Tokom te godine igrao je za B tim Verdera i zabilježio osam nastupa dok je debi u A timu imao 26. septembra iste godine u pobjedi nad Volfzburgom te je proveo svih 90 minuta na terenu, a u ekipu je upao pošto je štoper Lamine Sane povrijedio koljeno tokom zagrijavanja za utakmicu. Ove sezone ustalio se u prvom timu i odigrao je 23 utakmice, ali se još nije upisao u strijelce.

 veljković-reprezentacija

Pošto je rođen u Švajcarskoj imao je pravo da bira za koju reprezentaciju će igrati pa je nastupio na jednom meču za U16 selekciju “časovničara” da bi potom postao član U17 tima Srbije. Bio je dio U19 ekipe koja je osvojila Evropsko prvenstvo 2013. godine u Litvaniji da bi dvije godine kasnije sa U20 selekcijom postao šampion svijeta na Novom Zelandu. Dobre partije u Verderu preporučile su ga selektoru seniorske reprezentacije srbije Mladenu Krstajiću pa je debitovao za “orlove” 11. novembra prošle godine na prijateljskoj utakmici protiv Kine.