Đoković: Ovo je psihološki izazov

đoković-grand canyon
picture source: www.facebook.com/djokovic.official/

Slika Đokovića kako sjedi  na litici Velikog kanjona, udaljenog šest sati vožnje od Indijan Velsa, simbolizuje Novakov hod po ivici provalije na američkoj turneji. Poraz od 109. reketa planete Tora Danijela na startu prvog mastersa (6:7, 6:4, 1:6) vratio je Đokovića u period kada se neuspjesi nisu vezivali za bolove u laktu već sa gubitkom samopouzdanja, sigurnosti u udarcima, jačine servisa, kilaže, šampijonskog stava i dnevne rutine jednog tenisera u kojoj su bitni samo forhend, bekhend, odnosno sati i sati treninga.

Drevna japanska metoda, zasnovana na ideji da životna energija teče kroz organizam, nije pomogla srpskom teniseru da pronađe mir pred duel sa Japancem. Ova tehnika, navodno, eliminiše stres, relaksira i liječi, ali srpski teniser na obali Kolorada nije pronašao koncentraciju za sam teren, gdje je napravio 61 neiznuđenu grešku, mahom iz bekhenda. Upitan za izlet do mjesta satima udaljenom od teniskog kompleksa, Novak je opisao to “preljepo iskustvo”.

 Veliki kanjon je jedno od najmoćnijih mjesta na svijetu, što se energije tiče. Taj mir i veza sa prirodom su nevjerovatni.-

đoković-toro

Da li je petostruki šampion pustinjskog mastersa gubio energiju na stvari van tenisa, procjeniće Agasi i Štepanek. Stručni štab se tokom treninga u Nevadi uoči turnira očigledno više bavio reakcijama tijela i formom, zanemarujući opasnost da psihički nespremni Nole upadne u još dublji kanjon porazom u ranoj fazi turnira.

Ovo je više psihološki izazov za mene, nego fizički. Poslednjih devet mjeseci sam odigrao tek nekoliko mečeva i u glavi postoji borba da li sam spreman ili ne. Čak i kad ne osjećam bol, i dalje mi je to u podsvjesti, jer sam ga vukao preko dve godine. Bio sam nervozan, promašivao mnogo iz bekhenda koji je obično moj najsigurniji udarac. Sve je to dio okolnosti u kojima se nalazim. Nije ni trebalo da budem ovdje, jer je prošlo nekoliko nedelja od operacije – okreće se Novak mastersu u Majamiju koji počinje 21. marta

Utisak je da Toro Danijel nije morao mnogo toga da uradi za pobjedu, jer Srbin nije uradio mnogo toga da izbjegne poraz.
– To nije bio Đoković koga sam gledao na televiziji. Taj Novak nikad ne promašuje toliko loptica, već ih šalje tačno tamo gdje želi – upala je kašika u med japanskom kvalifikantu.