X-Time Out: Đerar Pike

gerard-pike

Bio je član Mančester Junajteda koji je ozbiljno računao na njega, ali on nije želio da ostane u Engleskoj pa se vratio kući.

Đerar Pike rođen je u Barseloni 2. februara 1987. godine te potiče iz bogate i ugledne katalonske porodice, a njegov djed Amador Beranabeu bio je potpredsjednik Barselone. Karijeru je započeo u mlađim pogonima “blaugrane” da bi sa 17 godina otišao u Mančester Junajted koji nije platio njegov transfer jer je bio mlad da bi potpisao ugovor. U Mančesteru je proveo četiri sezone, sa izuzetkom jedne godine kada je bio na pozajmici u Saragosi u sezoni 2006/07. Za Mačester je debitovao oktobra 2004. u meču Liga kupa protiv nižerazrednog Krua dok je prvi meč u Premijer ligi odigrao  protiv Vest Hem Junajteda 29. marta 2006. da bi iste godine otišao na pozajmicu u Saragosu gdje je odigrao 22 meča i činio glavni odbrambeni bedem sa Gabrijelom Militom.

pike-mančester

Po povratku iz Saragose u Mančester, odigrao je devet mečeva u sezoni 2007/08 i osvojio Premijer ligu i Ligu šampiona. Jedina dva gola postigao je u elitnom evropskom takmičenju. Prvi protiv Dinama iz Kijeva, a drugi protiv Rome. Kišovitu Englesku zamijenio je sunčanim rodnim gradom i 27. maja 2008. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Barselonom vrijedan pet miliona funti. Dolaskom trenera Đozepa Gvardiole za novog trenera postao je standardan u timu. Sezona 2008/09. bila je jako uspješna za Pikea jer je sa klubom osvojio tri trofeja, Kupa Španije, Primeru i Ligu šampiona gdje je u finalu bio bolji od svog bivšeg kluba Mančestera. Dvostrukim osvajanjem uzastopce Lige šampiona, Pike je postao treći fudbaler kojem je to uspjelo, poslije Marsela Desaija i Paula Souze.

pike-reprezentacija

Prvi gol za klub za kojeg navija postigao je 26. novembra 2008. godine u meču Lige šampiona protiv lisabonskog Sportinga dok je prvi gol u Primeri postigao u derbiju protiv Real Madrida 2. maja 2009. godine. Pike je nastupao za mlađe selekcije Španije i na Evropskom prvenstvu za fudbalere do 19 godina u Poljskoj 2006. osvojio je titulu. Sa selekcijom Španije do 20 godina na Svjetskom prvenstvu u Kanadi 2007. godine došao je do četvrtfinala.

Za A tim “crvene furije” debitovao je 11. februara 2009. u prijateljskom meču protiv Engleske. Prvi gol za nacionalni tim postigao je 28. marta iste godine u kvalifikacionom meču za odlazak na Mundijal protiv Turske na Santjago Bernabe stadionu u Madridu. Dres Španije oblačio je 94 puta i dao je pet golova. Poznat je i po tome što je oženio popularnu kolumbijsku pjevačicu Šakiru sa kojom ima dvoje djece, Milana i Sašu.