Nastavlja se Grčka liga po novim pravilima

Ivan-Savidis
picture source: https://siol.net

Incidentna utakmici PAOK-a i AEK-a od prije tri sedmice doveo je do privremenog zastoja takmičenja u Grčkoj ligi. Glavni nosioc incidenta bio je Ivan Savidis koji je u sudijskoj nadoknadi izašao na teren sa pištoljem oko pojasa kako bi upozorio loše suđenje.

Savidis je ovako postupio zbog prethodno poništenog gola solunskog tima koji bi mu obezbjedio pobjedu. Ipak, postupak vlasnika PAOK-a nije doveo do promjene situacije na terenu i jedino je dao doprinos šoku fudbalskog svijeta. Na ovo su svakako reagovale vlasti te je zamjenik ministra sporta Jorgos Vasiliadis suspendovao ligu. Do nastavka utakmica moglo je doći samo u slučaju prihvatanja strogog pravila, a to je upravo i svih 16 klubova učesnika Superlige učinilo.

Novo pravilo donosi bezbjednost na terene. Ono upozorava na automatsko ispadanje iz lige svakog kluba koji bude imao problem sa nasiljem tri puta u jednoj sezoni. Osim ovoga uvode se i kazne za vođe klubova koji bi na bilo koji način podsticali nasilje.

Grčka sa takmičenjem nastavlja u subotu 31. marta, a nakon 24. kola stanje na vrhu je uzbudljivo. Prvi je AEK sa 54 poena, iza njega PAOK ima dva manje, dakle 52, dok se Olimpijakos našao na trećem mjestu sa 50 poena.