X-Time Out: Džejson Grejndžer

džejson-grejndžer

Kada spomenete njegovo ime prva asocijacija je da se radi o još jednom Amerikancu koji za hljeb zarađuje u Evropi, ali ćete biti samo djelomično u pravu. Kada pri tom budete znali da ima Urugvajsko i italijansko državljanstvo onda ćete se sigurno naći u malom čudu jer jedno sa drugim i trećim ne ide zajedno. Ako pak znate da se radi o Džejsonu Grejndžeru neke stvari će vam odmah biti jasnije.

grejndžer-estudijantes

Džejson Antoni Grejndžer Amodio rođen je u Montevideu 15. septembra 1989. godine i nastupa za Baskoniju. Sin je američkog košarkaša Džefa Grejndžera porijeklom iz Nju Džersija koji je osamdesetih godina prošlog vijeka igrao u Urugvaju, postao državljanin te zemlje te nastupao za reprezentaciju. Skrasio se u Montevideu gdje je dobio sina koji je povukao sportske gene na oca pa je kao dječak počeo da trenira u Atletiko Kordonu iz rodnog grada. Decembra 2005. godine otišao je na probu u španski Estudijantes sa kojim je iduće godine potpisao ugovor kada je imao samo 16 godina. Ipak, urugvajski klub je tražio obeštećenje pa je Grejndžer mogao da igra samo u četvrtoj ligi odnosno amaterskom nivou takmičenja. Tu je proveo narednu godinu i po sve dok FIBA nije riješila ovaj spor pa su “studenti” morali da plate 25.000 evra obeštećenja Kordonu.

granger-unicaja

Tokom 2007. nastupao je na kampu “Košarka bez granica” gdje je proglašen za najkorisnijeg igrača dok je u sezoni 2007/08 debitovao kao senior u ACB ligi. U klubu iz predgrađa Madrida ostao je narednih šest sezona i 2013. godine okušao se na Ljetnjoj NBA ligi u timu Boston Seltiksa, ali nije imao sreće da se izbori za ugovor dok dvije godine prije toga nije bio draftovan. Nakon isteka ugovora sa Estudijantesom prešao je u redove Unikahe koja mu je ponudila mnogo unosniji ugovor kojeg nije mogao da ponudi njegov bivši klub. Ponovo se okušao u Ljetnjoj NBA ligi 2014. godine u ekipi Klivlend Kavalirsa i nakon četiri utakmice nije uspio da dođe makar do kratkoročnog ugovora. Nakon odličnih partija u dresu kluba iz Malage izabran je u najbolji tim španskog prvenstva da bi nakon dvije godine u klubu prešao  u Anadolu Efes sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor. Kao slobodan igrač stigao je u Vitoriju 26. juna 2017. i dogovorio trogodišnju saradnju.

grandžer-urugvaj

Idući očevim stopama počeo je da igra za reprezentaciju Urugvaja sa 16 godina i bio je najbolji igrač svake omladinske selekcije. Imao je on i nesporazuma sa tamošnjim Savezom pa je odbio da igra na prvenstvu Južne Amerike pošto Košarkaški savez Urugvaja nije želio da plati avinosku kartu za njegovu djevojku dok je propustio i FIBA Amerikas kup zbog povrede koju ljekari nacioalnog tima nisu otkrili. Javno je izrazio nezadovoljstvo zbog male uloge KS Urugvaja prilikom njegovog transfera u Španiju. Konačno je zaigrao za nacionalni tim 2012. na prvenstvu Južne Amerike i stigao do trećeg mjesta.