X-Time Out: Ognjen Dobrić

Ognjen-Dobric

Prošle sezone imao je zanemarivu minutažu u ekipi dok je ove ukazane minute iskoristio na najbolji mogući način i postao jedan od bitnijih košarkaša Crvene Zvezde.

Ognjen Dobrić rođen je u 27. oktobra 1994. godine u Kninu, a košarkom je počeo da se bavi u Mladenovcu odakle je 2011. godine stigao u juniore Crvene Zvezde. Nakon dvije odlične sezone među omladincima “crveno-bijelih” uprava kluba ponudila mu je profesionalni ugovor kojeg je on potpisao decembra 2012. godine. Ipak, nije odmah dobio šansu u prvom timu kod trenera Dejana Radonjića pa je poslat na kaljenje u FMP iz Železnika gdje je proveo tri sezone kao pozajmljen igrač.

ognjen-dobric fmp

Ljeta 2016. godine bio je je priključen treninzima prvog tima i potpisao je novi četverogodišnji ugovor sa ekipom. Tokom prošle sezone nastupio je na 13 utakmica i ukupno ubacio 21 poen da bi ove sezone igrao na 25 evroligaških utakmica na kojima je prosječno bilježio 6,2 poena uz odlične procente šuta za dva poena (57,9 odsto). Visok je dva metra i može da igra na pozicijama krila i beka dok se dokazao kao vrlo zahvalan igrač u oba smjera. Često svojim ulaskom u igru zna da promjeni ritam utakmice jer mu trener obično povjerava šut za tri poena, a ove sezone ima procenat od 32,7 u elitnom evropskom takmičenju. Zbog dobrih atletskih predispozicija veoma je zahvalan u odbrani te je dosta napredovao u tom segmentu igre jer mnogo toga uči od starijeg kolege i kapitena tima Branka Lazića. Prednost mu je i to što je ljevoruk pa je veoma nezgodan za čuvanje. Iako mlad, skupio je dosta medalja do sada.

dobrić-zvezda

Tako je sa beogradskim timom prošle sezone postao šampion Srbije, Jadrana i osvajač nacionalnog Kupa dok je na individualnom planu osvojio titulu najkorisnijeg igrača finala prvenstva Srbije. Imao je dosta uspjeha i u mlađim selekcijama reprezentacije Srbije pa je tako sa U19 ekipom stigao do srebra na Svjetskom prvenstvu 2013. Da bi godinu kasnije sa godinu starijom ekipom U20 bio zlatni na Evropskom šampionatu. Još nije dobio poziv u seniorski tim Srbije, ali ako nastavi ovako da se razvija i to će se desiti u skorije vrijeme.