X-Time Out: Sami Kedira

sami-kadira

Neizostavni član veznog reda Juventusa nekada je branio boje Real Madrida, ali ga se španski velikan lako odrekao.

Sami Kedira rođen je 4. aprila 1987. godine u Štutgartu od oca Tunišanina i majke Njemice dok ima i brata Ranija koji igra za Augzburg. Fudbal je počeo trenirati u nižerazrednom Efingemu i tu proveo period od 1992. do 1995. Zatim ga je pod svoje uzeo Štutgart u kojem je igrao za omladinske slekcije do 2004. godine kada je prešao u B tim i tu ostao naredne dvije sezone odigravši 21 meč. Tadašnji trener “švaba” Armin Veh priključio ga je prvom timu pa je debitovao 1. oktobra 2006. protiv Herte zamijenivši Antonija da Silvu. Prvi gol, a potom i drugi postigao je na meču sa Šalkeom na svom stadionu dok je 2007. potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Za Štutgart igrao četiri sezone upisavši 98 nastupa na kojima je postigao 14 golova.

kedira-študgart

Dobre partije preporučile su ga slavnom Realu koji je sa njim postigao dogovor 30. jula 2010. ali detalji ugovora nisu bili objavljeni. Za “kraljevski” klub debitovao je 13. avgusta u prijateljskom meču sa Bajernom da bi 16 dana kasnije upisao i prvi zvanični susret u La ligi i to protiv Majorke. Prvi gol u dresu Madriđana postigao je 18. oktobra 2011. protiv Olimpik Liona u Ligi šampiona. Nakon pet sezona i odigrane 102 utakmice došlo je vrijeme za rastanak, a Juventus nije želio da propusti ovakvu priliku pa je 9. juna realizovao četverogodišnji transfer. Po samom dolasku povrijedio je tetive koljena pa ga nije bilo na terenu jedno vrijeme i tek je 4. oktobra debitovao u Seriji A.

sami-khedira-germany

Iako je igrač sredine terena koji često igra kao zadnji vezni zabilježio je het-trik 22. oktobra prošle godine protiv Udinezea, a u meču protiv Totenhema na Vembliju u osmini finala Lige šampiona zabilježio je 100. nastup za “staru damu”. Igrao je za omladinske selekcije Njemačke i bio kapiten U21 tima na Evropskom prvenstvu 2009. koje je njegova reprezentacija i osvojila. Debi u seniorskom timu imao je 5. septembra 2009. U prijateljskom meču sa Južnom Afrikom dok je pozvan u ekipu za Svjetsko prvenstvo 2010. godine kao zamjena za povrijeđenog Mihaela Balaka. Odigrao je svih sedam utakmica i stigao do trećeg mjesta, a njegov gol bio je odlučujući protiv Urugvaja za trijumf 3:2. Bio je dio ekipa koje su potom igrale na svim velikim takmičenjima i ima titulu šampiona svijeta od prije četiri godine iz Brazila.