Alegri: Odlazim!

masimiliano-allegri
picture source: http://www.skysports.com

Već neko vrijeme se nagađa o odlasku Masimilijana Alegrija s klupe Juventusa. Italijanski stručnjak se zasitio Serije A, a prvak je bio s Milanom i Juventusom u čak tri navrata i to uzastopno. Upravo sa Starom damom nadomak je i četvrtog Skudeta zaredom. Ali, kako otkriva, to će mu vjerovatno biti i zadnji.

U intervjuu za “Dejli Telegraf” uoči prve četvrtfinalne utakmice Lige šampiona Juventus – Real, trener je otkrio: “Sigurno odlazim u inostranstvo”, nakon čega dodaje na “lošem engleskom”: “In Italy, finished.” ili “U Italiji, gotovo.”

50-godišnji stručnjak je ovo izjavio u svojoj kancelariji u modernom Juventusovom trening-kampu u Vinovu. Tamo je Englezima detaljno otkrio planove: “Planiram još pet ili šest godina biti klupski trener, nakon čega ću se posvetiti selektorskom poslu.”

 juve-treningAlegri je pretendent za dolazak u London, a kandidati su Čelzi i Arsenal. Njegov sunarodnjak Antonio Konte pred odlaskom je s klupe Plavaca nakon vrlo loših rezultata, dok bi i Arsen Venger mogao napustiti “Emirejts” na kraju sezone jer je očigledno da Arsenal neće ni naredne godine izboriti Ligu šampiona, osim ako ne osvoji Evropsku ligu, što i neće baš biti lako.

“Nikada ne bih mogao biti trener koji se fokusira na taktiku, brojke i analize. To je nemoguće, jer u fudbalu je previše varijabli koje utiču na ishod. Zato se vodim instinktom, a ne taktikom i teorijom. Mislim da trener odluke treba temeljiti na osjećajima i percepciji. U suprotnom, bilo bi dovoljno sjediti ispred kompjutera, a fudbal bi bio kao Plejstejšn”, poručio je strateg Torineza.

Za kraj je otkrio i kako je napravio podvig i u Londonu eliminisao Totenham. Mnogi su Juve otpisali nakon prvog meča u Torinu, kada je bilo 2:2, ali je u revanšu Stara dama pokazala snagu i slavila prolazak u četvrtfinale.

juve-totenhem

“Znao sam da će tokom utakmice biti razdoblje od 15-ak minuta kada će Totenham primiti golove. Zato sam rekao igračima da ostanu izrazito fokusirani, jer to je prilika koju moramo iskoristiti. I to smo napravili. Imao sam jasnu viziju šta trebamo napraviti kako bismo postali ubojiti. To je bilo važno jer na klupi nismo imali napadače, samo bekove”, zaključio je Alegri.