X-Time Out: Valeri Žermen

Valere-Germain

Poslije dosta godina provedenih u Monaku prošlog ljeta je napustio klub sa Luja II, ali je ostao na obali Mediteranskog mora i stigao u klub iz rodnog grada.

Valeri Žermen rođen je 17. aprila 1990. godine u Marselju i sada nastupa za Olimpik. Sin je nekadašnjeg fudbalera Brune Žermena koji je između ostalih klubova nosio dresove Marselja i PSŽ-a dok je upisao jedan nastup za reprezentaciju Francuske. Već sa šest godina Valeri je počeo da igra fudbal u ASPTT-u iz Orleana da bi potom prešao u Orlean (2002/04), zatim Šatoro (2004/05) i na kraju Monako u kojem je napravio prve seniorske korake. Tokom 2010. debitovao je za drugi tim Monaka i u naredne tri sezone upisao je 31 nastupa na kojima je dao 14 golova. U 2009. potpisao je profesionalni trogodišnji ugovor sa klubom iz Kneževine da bi prvu šansu u prvom timu dobio 1. maja 2011. na ligaškoj utakmici protiv Sent Etjena ušavaši u igru kao zamjena.

valeri žermen

Igrao je posljednji meč sezone protiv Olimpika iz Liona na kojem je takođe ušao kao zamjena i “kneževi” su taj susret izgubili sa 0:2 i ispali u drugu ligu. Tokom nastupa u Ligi 2 Žermen je promovisan u stalnog člana prvog tima i 15. avgusta 2011. postigao je prvi gol, ali je njegov tim poražen sa 2:1 od Remsa. Drugi gol postigao je na sljedećoj utakmici protiv Sedana dok je tokom sezone 2012/13 postigao 14 golova na 35 utakmica i bio jedan od najzaslužnijih igrača u ekipi koja je izborila povratak u Ligi 1. Uprava je cijenila njegove igre pa je sa njim potpisala produžetak ugovora koji je važio do 2017.

valeri-marsej

Bio je dio ekipe koja je osvojila šampionski pehar u sezoni 2016/17 čemu je doprinio sa deset golova. Ipak, sezonu prije te proveo je na pozajmici u Nici koja je imala opciju da ga zadrži, ali se nije odlučila na taj korak. Upisao je 38 nastupa na kojima je postigao 14 golova. Za Monako je odigrao 159 mečeva i postigao 41 pogodak dok po isteku ugovora nije došlo do produžetka saradnje pa se obreo u Olimpiku. Klub iz Marselja objavio je 25. juna prošle godine da je Žermen stigao u ekipu dok je 28. jula u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope postigao het-trik protiv Ostendea na svom debitantskom meču. Bio je član reprezentacija Francuske do 20 i 21 godine u kojima je zabilježio po četiri nastupa dok još nije dobio poziv selektora A tima “trikolora”.