X-Time Out: Gabi

gabi

Srce i duša tima pored trenera svakako je kapiten što je i slučaj u klubu iz Madrida.

Gabrijel Fernandez Arenas poznatiji kao Gabi rođen je 10. jula 1983. godine u Madridu i proizvod je omladinske škole “jorgandžija”. Kao dječak igrao je u San Eladiu da bi potom stigao u Atletiko u kojem je prošao sve omladinske selekcije, a 2002. postao član B tima. Tu je proveo dvije sezone odigravši 46 utakmica na kojima je postigao četiri gola jer igra na sredini terena. Nakon što je prekomandovan u prvi tim poslat je na pozajmicu u klub iz predgrađa Madrida Hetafe gdje se na 32 utakmice dva puta upisao među strijelce, a prvi gol dao je Espanjolu u gostima za 1:1. Uslijedio je povratak sa pozajmice pa je dvije sezone bio član ekipe i pri tom odigrao 58 utakmica i samo jednom se upisao među strijelce.

gabi saragosa

Početkom februara 2007. godine pridružio se Real Saragosi u transferu vrijednom devet miliona evra dok je ugovor bio potpisan na četiri godine. Nije bio stalni starter u prvoj godini dok je klub te sezone ispao u niži rang takmičenja. Defanzivno orjentisani Gabi tokom sezone 2008/09 postigao je četiri gola za Saragosu na 35 mečeva i tako se klub odmah vratio u Primera ligu. U drugoj sezoni ustalio se u timu kojem je pomogao da stigne do 14. pozicije na tabeli da bi u sezoni 2010/11 propustio samo dva susreta zbog kartona dok je tada bio odličan u napadu i postigao je čak 11 golova što je i više nego odličan učinak za jednog fudbalera koji igra na poziciji zadnjeg veznog, od čega je šest bilo sa penala dok je ujedno bio i kapiten tima.

gabi-mesi

Uslijedio je povratak u matični klub sa kojim je potpisao saradnju 1. jula 2011. godine dok je transfer iznosio oko tri miliona evra. Prvi gol dao je u decembru protiv Rajo Valjekana čemu je dodao i autogol na istom susretu. Odigrao je 45 utakmica u sezoni 2012/13 i bio član ekipe koja je osvojila Kup kralja, prvi poslije 17 godina dok mu je trener Dijego Simeone dao kapitensku traku. Ostaće zapisano da je 14. maja 2014. godine izveo korner na utakmici sa Barselonom nakon kojeg je Dijego Godin postigao gol za prvu šampionsku titulu poslije 1996. Aktuleni ugovor ističe mu na kraju sezone i nije poznato hoće li biti produžen. Iako je bio član U20 i U21 reprezentacije Španije nije debitovao u seniorskom sastavu i kako stvari stoje neće to nikad ni uraditi.