X-Time Out: Miranda

žoao-miranda

Nisu Brazilci poznati kao dobri defanzivci, ali ima nekoliko njih koji razbijaju taj stereotip te igraju na vrhunskom nivou u vrhunskim klubovima i ligama.

Jedan od njih je i član Intera Žoao Miranda de Souza Filjo poznatiji kao Žoao Miranda ili samo Miranda. Rođen je 7. septembra 1984. godine u Paranavaiju, saveznoj državi Parani, te igra na poziciji štopera. Kao dječak zaigrao je za Koritibu u kojoj je dočekao i prve seniorske minute 2004. godine. Za brazilski tim odigrao je 89 utakmica i dao šest golova te zapao za oko francuskom Sošou koji ga je angažovao 29. jula 2005. i sa njim potpisao četverogodišnji ugovor. Bio je to prvi odlazak iz domovine u klub koji se ne bori za mjesto u vrhu tabele i zna da ispadne u niži rang takmičenja. Ugovor nije odradio do kraja i nakon samo jedne sezone napustio je zemlju galskih pijetlova i vratio se u domovinu dok je za Sošo odigrao 20 utakmica te se nije upisao u listu strijelaca.

miranda-koritiba

Zatim je pozajmljen Sao Paulu avgusta 2006. da bi ga brazilski klub otkupio marta iduće godine i potpisao ugovor sa njim do 2011. Sa Sao Paulom postao je šampion Brazila i bio izabran u idelani tim prvenstva u 2007. da bi isto priznanje dobio 2009. i 2010. Sa ekipom iz domovine odradio je ugovor do kraja pa se odlučio za novi dolazak u Evropu, ovaj put u Španiju koja je ipak malo bliža temperamentu njegovog naroda. Nije htio da potpiše novi ugovor sa Sao Paulom i odlučio se za Atletiko Madrid te je 2011. dogovorio trogodišnju saradnju.

miranda-atletiko

Debi za Madriđane imao je 25. avgusta iste godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv Vitorije Gimaraeš dok je u La ligi debitovao 10. septembra protiv Valensije. Obnovio je ugovor sa ekipom 12. marta 2013. i obavezao se na saradnju do 2016. Bio je strijelac drugog gola za svoj klub u meču sa gradskim rivalom Realom (2:1) što je bila prva pobjeda Atletika nad “kraljevskim” klubom nakon 19 godina dok je ujedno bio dio ekipe koja je osvojila šampionsku titulu nakon 17 godina.  Tokom 2014. bio je nominovan za najboljeg defanzivca lige zaedno sa Felipeom Luisom i Serhijom Ramosom. Nakon toga, 30. juna 2015. Inter je objavio da je dogovorio dvogodišnju pozajmicu Mirande u svoje redove za četiri miliona evra sa obavezom otkupa 1. jula 2017. u vrijednosti od 11 miliona evra.

miranda-brasil

Prvi poziv u reprezentaciju Brazila dobio je 20. avgusta 2007. kao zamjena za Lusija i Luizaa u prijateljskom meču sa Alžirom, ali nije debitovao i tek godinu i po kasnije zaigrao je za “karioke” u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. protiv Perua, 1. aprila 2009. Tokom maja 2016. imenovan je za kapitena Brazila na Kopa Americi sentenario. Do sada je odigrao 44 utakmice i dao dva gola.