X-Time Out: Mark Andre ter Štegen

terštegen-barselona

Golman Barselone samo je još jedan u nizu odličnih čuvara mreže koje ima Njemačka, a koliko je jaka konkurencija na golu “pancera” svjedoči činjenica da “jedinica” katalonskog giganta ne garantuje startno mjesto u “elfu”.

Mark Andre ter Štegen rođen je 30. aprila 1992. u Menhengladbahu i karijeru je započeo u njemačkom velikanu Borusiji kada je imao samo četiri godine. Narednih 14 sezona proveo je u matičnom kubu gdje je igrao za sve omladinske selekcije da bi se 2009. pridružio prvom timu. Ipak, nije odmah dobio priliku među stativama pa je sezonu 2009/10 proveo u B timu gdje se nametnuo kao prvi golman dok je često bio na rezervnoj klupi prvog tima. Tadašnji prvi golman ekipe Logan Bejli nije briljirao pa je trener Lusijen Favr, malo pod pritiskom navijača, dao priliku Ter Štegenu koji je započeo meč sa Kelnom. Sačuvao je mjesto do kraja sezone i sa ekipom je kroz baraž izborio opstanak. Kada je Bejli poslat na pozajmicu u Ksamaks Ter Štegen je znao da mu je mjesto u timu zagarantovano pa je preuzeo dres sa brojem 1 umjesto dotadašnjeg 21.

terštegen-borusija

Nakon što su Borusiju tokom sezone 2012/13 napustili Marko Rojs i Dante, Ter Štegen je postao prva zvijezda ekipe, a februara 2013. pojavila se informacija da je potpisao ugovor sa Barselonom što je on demantovao. Ostao je u klubu još jednu sezonu, ali je 6. januara 2014. odbio novi ugovor sa Borusijom čime je pojačao sumnje da neće još dugo ostati dok je oproštaj imao na utakmici sa Majncom. Član Barselone postao je 19. maja 2014. nakon što su španski tim napustili Viktor Valdes i Hoze Manuel Pinto, a tri dana kasnije potpisao je petogodišnji ugovor. Transfer je iznosio 12 miliona evra dok je otkupna klauzula 80 miliona evropskih novčanica. Povrijedio se na prvom meču sezonu pa je trener ekipe Luis Enrike u igru ubacio Klaudija Brava i imao je zanimljiv način biranja prvog golmana.

terštegen-njemačka

Ter Štegen je branio u Kupu kralja i Ligi šampiona dok je Čileanac dobijao priliku na utakmicama Primere. Debi u domaćem prvenstvu imao je 12. septembra 2015. protiv Atletiko Madrida, a zbog odličnih odbrana uprava ekipe uopšte ne pomišlja da ga pusti pa je prošle godine potpisala novi ugovor sa njim prema kojem nova otkupna klauzula iznosi nevjerovatnih 180 miliona evra.

Od 2007. je član omladinskih selekcija Njemačke, dok je debi u seniorskom timu imao 26. maja 2012. u porazu od Švajcarske na prijateljskom meču. Bio je rezerva Manuelu Nojeru na Evropskom prvenstvu 2016. dok je bio prvi izbor selektora Joakima Leva na Kupu Konfederacija prošle godine kojeg su Nijemci osvojili.