X-Time Out: Dijego Godin

Diego-Godin

Odbrana Atletika prosto ne može da se zamisli bez njega dok je u reprezentaciji Urugvaja legitiman nasljednik svog imenjaka Dijega Lugana.

Dijego Godin rođen je 16. febrara 1986. godine u Rozariju i sa 17 godina počeo je da se profesionalno bavi fudbalom u timu Sero za kojeg je tokom tri sezone odigrao 63 utakmice i postigao šest golova. Nakon dobrih partija prešao je u Nacional koji se takmičio u Prvoj ligi, odnosno Primeri. Tu je proveo jednu sezonu (2006/07) tokom koje je odigrao 26 mečeva i bio kapiten ekipe. Potom je uslijedio odlazak u Španiju gdje je avgusta 2007. potpisao petogodišnji ugovor sa Viljarealom i već na drugoj utakmici postigao gol u porazu od Osasune. Odigrao je 24 utakmice za ekipu koja je osvojila drugo mjesto na tabeli što joj je najbolji rezultat u istoriji.

godin-viljareal

U narednoj sezoni ustalio se u timu gdje je sa Argentincem Gonzalom Rodrigezom činio štoperski par. Poslije najbolje sezone u Viljarealu u kojoj je odigrao 36 utakmica i dao tri gola uslijedio je prelazak u Atletiko Madrid sa kojim je 4. avgusta 2010. potpisao petogodišnji ugovor dok je transfer iznosio osam miliona evra. Debi za “jorgandžije” imao je 27. avgusta protiv Intera u Superkupu Evrope kada su slavili sa 2:0. Produženje ugovora potpisao je 2013. koji mu važi do kraja ove sezone,a 2015. odbio je da pređe u Mančester Siti kod bivšeg trenera Manuela Pelegrinija. Prošle godine postao je stranac sa najviše utakmica u Atletiku prestigavši Luisa Pereu.

copa-america-2016

Sa samo 19 godine debitovao je za reprezentaciju Urugvaja u prijateljskom meču protiv Meksika u Gvadalahari. Prvi gol za Urugvajce postigao je takođe na prijateljskom susretu i to protiv Srbije i Crne Gore maja 2006. Bio je dio tima na Kopa Americi 2007. kada su zauzeli četvrto mjesto dok je nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. kada je takođe sa ekipom stigao do četvrtog mjesta. Godinu kasnije napravili su veliki uspjeh osvojivši prvenstvo Južne Amerike pobjedom nad Paragvajem u finalu. Na Kupu konfederacija činio je štoperski tandem sa Dijegom Luganom i stigli su do polufinala, a kao kapiten predvodio je “nebesko-plave” na tri od četiri meča tokom Mundijala u Brazilu. Dres tima sa nacionalnim grbom do sada je oblačio 116 puta i postigao je osam golova.