Košarkaški “Mocart” će živjeti zauvjek

dražen-petrović
picture source: http://www.lastampa.it

Jedan od najboljih košarkaša nekadašnje Jugoslavije, kasnije hrvatski reprezentativac, Dražen Petrović, prije tačno 25 godina, tragično je izgubio život u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj.

Košarkaški Mocart,kako su ga mnogi zvali,  čovjek koji je postavio nove standarde u evropskoj košarci, a kasnije “probijao” put evropskim igračima u NBA ligi izgubio je život neposredno uoči 29. rođendana, kada je trebalo da pruži najbolje partije na terenu.

Nastradao je kod Denkendorfa, vraćajući se se iz Poljske, gdje je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP, kada je kamion iz suprotnog smjera naletio na “golf” kojim je upravljala njegova djevojka nemačka manekenka Klara Šalanci.

drazen-petrovic-cibona

Iako je tih godina u nekadašnjoj SFRJ bjesnio rat, tuga zbog Draženovi smrti “ujedinila” je sve narode od Vardara do Triglava, a dvije decenije kasnije i dalje traje legenda o njegovom košarkaškom umjeću, od prvih koraka u Šibeniku, pa do NBA lige, Portlanda i Nju Džersija.

Sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim Šibenke, kasnije je prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i Evropi (dva puta šampion Evrope), potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real, prije nego što je otišao u najjaču ligu svjeta, prvo Portland, a kasnije Nju Džersi, gde je potpuno promjenio sliku o evropskim igračima i olakšao put svim ostalim igračima.

petrovic-nju dzersi

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gdje je osvojio bronzu, istu medalju, ali kao MVP turnira osvojio je na SP u Španiji 1986, kao i na EP u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio je srebro, da bi najveće uspjehe ostvario na EP u Zagrebu 1989. i na SP naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP-ija i najboljeg strijelca.

drazen-hrvatska

Po raspadu SFRJ “izabrao” je Hrvatsku i predvodio je njihov nacionalni tim do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim “Drim timom”, u kojem je nadmašio čak i Majkla Džordana i sa 21 poenom bio najefikasniji akter meča.

Koliko je ostavio traga u košarci najbolje pokazuju riječi sportskih i NBA legendi.

“Uživao sam igrajući protiv Dražena. Velik igrač. Nije se bojao, do kraja koncentrisan. Borben i samouvjeren. Kad god bismo se suprotstavili jedan drugom, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao. Naši dvoboji su uvijek bili maksimalni, do ruba. Imali smo nekoliko sjajnih dvoboja, nažalost, bili su to kratki dvoboji. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Evropljanima kako mogu uspjeti”. – rekao je svojevremeno Džordan.

Vlade Divac, slavni srbijanski centar i nekada saigrač Dražena Petrovića:
“Dražen mi je bio idol i boli me što nismo obnovili naše prijateljstvo”.

divac-petrović

Redži Miler, penzionisani NBA košarkaš, jedan od najboljih šutera svih vremena:
“Dražen Petrović potpuno me izluđivao”.