Srpski basketaši šampioni svijeta

srbija-basket
picture source: http://www.infomediabalkan.com

Srbija je vladavinu planetom “3 na 3” produžila bar do 2019. godine. U finalu Svijetskog kupa sporta koji je prošle godine primljen u olimpijsku porodicu, kvartet “orlova” – Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Stefan Stojačić – pobjedio je Holandiju sa 16:13 i tako vezao treću svjetsku krunu, odnosno četvrtu u svih pet planetarnih okupljanja.

Sam početak duela srpskih momaka protiv tima koji su pobjedili i u prošlogodišnjem finalu, ali im i održali čas basketa, najavilo je žestokih deset minuta igre, bazirane na obostranoj čvrstoj odbrani.

srbija-holandija

Do posljednjih 180 sekundi rival je, uglavnom sa linije penala, diktirao rezultat, koji se poen ili dva kretao u njihovu korist.

Ali onda su na scenu stupili po mnogima najbolji basketaš svijeta, Bulut i Stojačić. Na Dušanovih uzastopnih pet poena, Stefan je nadovezao tri (13:11), da bi Savić košem pod faulom (15:11) minut prije kraja stavio zlatnu tačku na šampionski “izlet” Srbije u Manilu.

Prethodno, srpska reprezentacija, kojoj je ovo četvrta planetarna kruna (2012, 2016, 2017, 2018), u polufinalu je dvojkom Majstorovića pobjedila Poljsku (21:19), a u četvrtfinalu deklasirala Mongoliju (21:8).

U borbi za treće mjesto Slovenija je bila bolja od Poljske (21:16).

Svijetski kup 2019. godine biće održan u Holandiji.