Stojković: Ni remi nije tragedija

trening-srbija
picture source: http://informer.rs

Pobjeda bi bila ogroman korak ka osmini finala, remi nam ne bi smetao, a o porazu niko i ne razmišlja. Ovo je računica prvog golmana Srbije Vladimira Stojkovića koji sa nestrpljenjem čeka nedeljni meč 1. kola  na Mundijalu u kojoj će u Samari da odmjere snage sa Kostarikom.

Ovo mi je treći Mundijal u karijeri i volio bih da ga zapamtim malo ljepše nego prethodna dva. Pred nama je prvo iskušenje protiv Kostarike u nedelju i vjerujem da već na startu možemo da stignemo do pobjede koja bi nam svima olakšala život u nastavku takmičenja – kaže Stojković.

Ipak, u ovakvim situacijama, pogotovo kada takmičenje odmakne, počinju da rade i matematički proračuni…

Volio bih da izbegnemo sve to i da sami budemo gospodari svoje sudbine. Na prethodna dva Mundijala na kojima smo učestvovali doživljavali smo u prvim kolima minimalne poraze od Holandije i Gane. Dakle, neka tradicija i nije baš uz nas. Ali, sada je red da je srušimo pa da konačno dobrim rezultatom startujemo na Svjetskom prvenstvu – priseća se Stojković svojih loših iskustava.

srbija-rusija trening

Ipak, ovo su neka druga vremena i neki drugi uslovi. Ne igra se više fudbal sa Zairom i očigledno je da svako ulazi sa svojom nadom i šansom u duele sa mnogo moćnijim rivalima.

Mi ne smijemo da se zaljećemo i da pravimo neke greške iz prošlosti. Naša ideja je da svojim stilom igre doskočimo Kostarikancima, a da li će to biti dovoljno za pobjedu, vidjećemo… Možda je ponekad bolje da se ne zaljećeš, pa na startu Mundijala da završiš i utakmicu sa 0:0, kasnije možda možeš i da kalkulišeš. Dakle, jasno je da nećemo srljati – jasan je Stojković.

Opšte je poznato kako se fudbaleri pripremaju da svaki meč i za svakog rivala. Ali, tek je zanimljivo kako golmani “snimaju” svoje protivnike…

vladimir stojkovic

Važno je tu milion stvari. Gledamo i mi snimke najopasnijih igrača svakog tima. Posebna pažnja se obraća kome je od njih koja noga jača, koja slabija, kako vole da proigraju nekoga u kontranapadu. Kakvi su na prekidima, kod kornera, slobodnih udaraca. Ponekad zaista može da se oduži priprema za utakmicu. Sada pred Kostariku znam skoro sve njihove vrline i mane – otkrio je Stojković kako se sprema za start svog trećeg Mundijala, pošto je u Njemačkoj bio rezervista, a u Africi samo protiv Njemačke junak nacije.

Reprezentacija je u četvrtak prepodne imala trening prepun taktike i ideja koje je selektor Mladen Krstajić pokušao sa papira da sprovede u djelo. Iako je samo prvih 15 minuta tih treninga, po tradiciji, otvoreno za izveštače sa Mundijala, više je nego jasno da će Srbija napasti Kostariku. Malo je još ostalo dilema oko sastava tima koji će zaigrati u nedelju u Samari, a po ponašanju svih igrača više je nego jasno da oni baš gore od želje da Svjetsko prvenstvo počne.

Vladimir Stojković će biti posljednja prepreka pred napadačima Kostarike. Svi se nadaju da Urenja ili Ruiz neće biti često u prilici da mu zaprijete.