Rasulo Elf-a

njemačka-svjetsko prvenstvo 2018
picture source: http://www.stadiumastro.com

Njemačka je u odlučujućoj utakmici Grupe F sa 2:0 senzacionalno izgubila od već otpisane Južne Koreje i oprostila se od Svjetskog prvenstva već u grupnoj fazi. U šokantnom raspletu grupu je osvojila Švedska, Meksiko je drugi, Koreja treća, dok se Njemačka oprašta kao posljednja.

Elf je u Kazanju trebao bilo kakvu pobjedu, ali je u trećoj minuti sudijske nadoknade za Korejance zabio Jong-Gvon Kim, a u šestoj minuti dodanog vremena dotukao ih je Totenhemov Hjong Min Son.

Njemačka ovakvu katastrofu ne pamti još od međuratnih godina: zadnji put su se nakon prve faze takmičenja oprostili davne 1938. godine! To se prvenstvo  igralo po nokaut sistemu, što znači da je ovo Nijemcima prvo ispadanje u grupi ikad.

 

njemačka -1978

Od Svjetskog prvenstva 1954., prvog koje su osvojili, došli su barem do četvrtfinala, odnosno bili među najboljih osam – 1978. četvrtfinala nije bilo, nego su se nakon prvog kruga formirale dvije skupine koje su davale finaliste.

Ovo je već treće uzastopno prvenstvo na kojem branilac naslova ispada u grupnoj fazi, nakon Italije 2010. i Španije 2014. godine. Dodamo li da je Francuska kao branilac naslova ispala 2002., dolazimo do podatka da je branitelj naslova ispao u grupnoj fazi na četiri od zadnjih pet prvenstava!

germany-sweden

Njemačka je odigrala prvenstvo za zaborav na kojem su zabili samo dva gola, oba u utakmici protiv Švedske.Nisu vodili na poluvremenu u nijednoj od tri utakmice grupne faze, prvi put još od 1986. godine. Katastrofa kakvu sigurno niko nije mogao očekivati.

U javnosti je razočarenje ogromno, i legende njemačkog fudbala su u šoku. Njemačka je grupnu fazu i nastup u Rusiji završila sa samo tri boda, koje je izborila pobjedom nad Švedskom , jedinom utakmicom na kojoj nije igrao Mesut Ezil. U preostala dva duela u kojima je igrala Arsenalova zvijezda, Elf je bio neprepoznatljiv.

Na Ezila se sada žestoko obrušio Mario Basler. Jedan od najboljih njemačkih igrača 90-ih, zvijezda Verdera, Bajerna i Kajzerslauterna, bio je poput Ezila poznat po kreativnosti i sjajnom izvođenju prekida.

mesut-ozil

“Rekao sam to toliko puta, ali izgleda da moram ponoviti: Ezil je precijenjen fudbaler. Njegov govor tijela je kao u mrtve žabe”, bio je poprilično brutalan Basler. I istina, njemačkom veznjaku turskog porijekla nije strano da nestane na velikim utakmicama, često mu se to dešava i u Arsenalu.

Uz sve to, zvijezda Topnika sukobila se s navijačima. Sve je krenulo prilično bezazleno. Na odlasku prema svlačionici, Ezil je bacio svoj dres prema tribinama, krenuo u tunel, a onda se odjednom vratio i krenuo ljutito gestikulirati prema navijačima. Morali su intervenisati trener golmana Andi Kopke i zaštitar Bjorn Borgman. Mnogi su mišljenja da je tako zapečatio svoju sudbinu u reprezentativnom dresu.

nojer-njemačka

Interesantno da kritika nisu pošteđeni ni Toni Kros i Manuel Nojer. One su stigle od Paula Britnera: “Ovo je katastrofa. Nisam vidio nikoga na terenu koji je želio izvući momčad iz ove letargije. Ne sviđa mi se 15 hiljada Krosovih dodavanja, ako barem jednom ne pokuša iskoristiti prostor koji je osvojio…” Nojera je kritikovao zbog lošeg razumijevanja u kaznenom prostoru. Nijemci idu toliko daleko da nagađaju da bi se još neke velike zvijezde, osim Arsenalove, mogle povući u prijevremenu penziju. Bar što se Elfa tiče…