Skolari “kroji” formaciju Meksika

osorio-skolari
picture source: byterranews.com.br

Brazilski stručnjak koji je reprezentaciju svoje zemlje 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji vodio do titule prvaka svijeta, sada bi mogao biti jedan od kreatora potencijalnog iznenađenja i neuspjeha Karioka u Rusiji.

Za neka dva sata će na Kosmos Areni u osmini finala Svjetskog prvenstva snage odmjeriti selekcije Meksika i Brazila, a selektor Meksikanaca Huan Karlos Osorio već mjesecima kuje svoj “antibrazilski” plan, pošto je odavno bilo jasno da bi ove dvije selekcije mogle odmjeriti snage u nokaut fazi Mundijala, a sada je u pomoć pozvao i Luiza Felipea Skolarija, nekadašnjeg selektora Brazila.

Kako je “kostur” na kraju zaista spojio Brazil i Meksiko, Osorio se odlučio konsultovati sa Skolarijem. Inače, Skolari se navodno divi poslu koji Osorio obavlja na klupi Meksika pa je odmah prihvatio pomoći kolumbijskom stručnjaku.

scolari-nvo1

Kako prenosi “L’Equipe”, Skolari je Osoriju ponudio nekoliko savjeta za sudar sa Brazilom, a jedan od najvažnijih je visoki presing kako bi se opstruirala konstrukcija napada Karioka.

Također, Skolari je preporučio Osoriju da “raširi” igru i pokuša sa dugim pasovima kako bi se što manje lopta nalazila blizu gola Meksika, ali i da njegovi izabranici pokušaju što prije postići gol kako bi uzdrmali samopouzdanje Brazilaca.

Ovakvi Skolarijevi savjeti se odlično uklapaju u scenariji koji mnogi najavljuju, a to bi mogla biti promjena formacije Meksika sa dosadašnje 4-3-3 na 4-4-2. Tako bi Lajun ostao na klupi, dok bi se Raul Himenez našao u vrhu napada.