Brazil ispraćen iz Rusije – Belgija u polufinalu Mundijala!

Belgija-Brazil
picture source: https://www.theguardian.com

Drugi četvrtfinalni susret Svjetskog prvenstva u Rusiji donio je sudar Belgije i Brazila, koji je na čudo svih obožavatelja fudbala završio pobjedom Belgije što je označilo kraj igre Brazila na Mundijalu. Brazil je otišao kući nakon poraza sa 2:1.

Belgija će polufinalni susret odigrati sa reprezentacijom Francuske 10. jula na stadionu Krestovski u Sankt Peterburgu.

Belgija je već u prvom poluvremenu postavila visok rezultat. U 13. minuti Kevin de Brujne izvodi korner, a lopta se našla među Mirandom i Fernandinjom. Splet okolnosti vodi do autogola Fernandinja i prvog slavlja Belgijanaca koji su tada poveli sa 1:0. Pokušali su Brazilci adekvatno odgovoriti, ali se njihovi protivnici nisu dali. Sve bolji fudbal igrali su fudbaleri Belgije, a nakon peha pred Golom Fernandinjo je propustio priliku da zaustavi Romela Lukakua. Lukaku je dodao loptu Kevinu de Brujneu koji je sa 25 metara pogodio za prolazak Belgije u polufinale Svjetskog prvenstva. Do pauze Brazilci nisu uspjeli doći do gola.

Jaka igra obe strane pokazala se na početku drugog poluvremena. Brazil je peuzeo kontrolu u ovom dijelu utakmice, Iako se golman Belgije držao čvrsto Renato Avgutsto je uspio poslati jednu loptu izza njegovih leđa u 76. minuti. Ponadali su se Brazilci dobrom rezultatu, ali energija nije išla u tom smjeru. Ipak, poslednje sekunde susreta iskoristio je Nejmar da Silva. Četvrti minut nadoknade bio je veoma napet kada je lopta došla do Nejmara, ali je Kurtoa fenomenalno odbranio za veliko slavlje Belgije.

S obzirom na to da je Belgija izbacila Brazil sa takmičenja jasno je da će titula svijeta ostati u Evropi i poslije 12 godina.