Hrvatska il Engleska u dvoboj sa Francuzima

hrvatska-rusija
picture source: http://www.telegraf.rs

Hrvati su na ovu šansu čekali tačno dvije decenije, Englezi osam godina duže. U polufinalu SP u Rusiji večeras od 20:00 časova se sastaju selekcije koje dugo nisu bile u završnici Mundijala, i čije je ime malo ko pominjao kada se prije početka pričalo o najužem krugu favorita za “Zlatnu boginju”. “Kockasti” su samo jednom igrali meč za finale, 1998. u Francuskoj, dok “Gordi Albion” nije nijednom poslije 1990.

I jedni i drugi u tim duelima su poraženi. Domaćin turnira je bio bolji od Hrvatske prije 20 godina (2:1), dok su Englezi na turniru u Italiji položili oružje pred Njemcima na penale (3:4, 1:1). Ipak, reprezentacija “tri lava”, za razliku od svog rivala, ima šampijonsku prošlost budući da je 1966. osvojila titulu prvaka svjeta, kao organizator.

modrić vs kejn

Istorija će, ipak, ostati po strani kada turski sudija Džunejt Čakir bude dao znak za početak susreta na stadionu “Lužnjiki” u Moskvi, gdje će biti odigrano i finale 15. jula. Ključeve prolaska držaće na klupama selektori Zlatko Dalić i Geret Sautgejt, a na samoj travi Luka Modrić i Hari Kejn. Hrvatski vezista sa mozgom kompjutera i engleski centarfor sa ubilačkim gol instinktom  do sad postigao šest pogodaka u Rusiji, su briljirali u dosadašnjem dijelu takmičenja i predstavljaju “H” faktor, koji je odvojio njihove ekipe od ostalih u tom dijelu žrijeba.

Znamo koliko je Hrvatska jaka i kakve igrače ima, naročito u srednjem redu – ističe Sautgejt. – Da bismo pobjedili u ovoj utakmici, moramo najpre tu da im pariramo, ali i da svi ostali odigraju partiju na najvišem nivou.-

gareth-southgate-england

Englezi su meč prošle runde sa Šveđanima lagano dobili , dok su Hrvati vezali dva iscrpljujuća duela, od po 120 minuta, i uz dodatne penale (Danska 3:2, 1:1), Rusija (4:3, 2:2).

Svjesni smo gdje se nalazimo, i uložićemo posljednju kap znoja da odemo dalje – ističe centarfor “kockastih” Mario Mandžukić. – Protivnike poštujemo, ali ih se ne plašimo. Smatram da su šanse 50:50.-

Niko nema problema sa suspenzijama, a zbog povrede je neizvestan samo desni bek Hrvatske Šime Vrsaljko.