X-Time Out: Aksel Vitsel

Iako je u najboljim igračkim godinama prošle godine otišao je u Kinu, ali nije izgubio mjesto u reprezentaciji čak i kod novog selektora.

Aksel Vitsel rođen je 12. januara 1989. u Liježu gdje je u Standardu kao dječak počeo igrati fudbal da bi za seniorski tim debitovao sa 17 godina, 17. septembra 2006. u meču protiv Brisela, a zamijenio je Stivena Defura u 89. minutu. Prvi nastup u Evropi imao je 11 dana kasnije i ponovo je ušao kao rezerva. U sezoni 2007/08 igrao je češće, a Standard je postao šampion na kraju sezone.

Okosnicu tima zajedno sa Vitselom činila su i još dva mlada Belgijanca Defur i Maruan Felaini dok je Vitsel postao najbolji mladi igrač u Belgiji. Njegovu karijeru obilježilo je i povređivanje protivničkog igrača kada je 20. avgusta 2009. nakon žestokog starta polomio nogu Marčinu Vasilevskom na meču Standarda i Anderlehta. Fudbalski savez Belgije kaznio ga je neigranjem do 23. novembra, ali je potom kazna smanjena na osam utakmica.

Nakon pet godina tokom kojih je odigrao 148 utakmica i postigao 34 gola prešao je u Benfiku 13. jula 2011. sa kojom je potpisao petogodišnji ugovor uz otkupnu klauzulu od 40 miliona evra. Prvi gol za novi tim, i to dva, postigao je 24. septembra u plej-ofu za prolazak u Ligu šampiona protiv Tventea. Zbog dobrih partija očekivalo se da će preći u neki bogatiji evropski klub veće tradicije, ali je on nakon samo jedne sezone otišao u Zenit iz Sankt Peterburga koji je za njega platio pomenutih 40 miliona evra i sa njima potpisao petogodišnji ugovor.

Debitovao je 14. septembra 2012. na domaćem terenu protiv Tereka iz Groznog i sa Zenitom je osvojio prvenstvo, Kup i dva Superkupa Rusije. Četiri sezone proveo je u ruskom klubu za kojeg je skupio 122 nastupa na kojima je dao 16 golova. Novi neočekivan transfer napravio je 3. januara prošle godine kada je prešao u kineski Tjanđin za kojeg i sada nastupa.

Kada je u pitanju reprezentacija prošao je sve omladinske selekcije da bi sa U21 ekpom stigao do polufinala Evropskog prvenstva 2007. godine. Debi za seniorski tim imao je 26. marta 2008. na prijateljskoj utakmici protiv Maroka. Utakmica je završena porazom Belgijanaca sa 1:4, a Vitsel je postigao prvi gol za Belgiju. Bio je učesnik evropskih prvenstva 2012.iI 2016. kao i Mundijala u Brazilu preije četiri godine. Do sada je odigrao 95 utakmica i dao devet golova za “crvene đavole”.