X-Time Out: Marek Suhi

marek-suhi

Jedan od najbitnijih čeških fudbalera predstavlja stub odbrane slavnog švajcarskog kluba koji je prošle sezone izgubio titulu nakon što je osam godina zaredom bio nedodirljiv na prvom mjestu.

Marek Suhi rođen je 29. marta 1988. godine u Pragu i kapiten je Bazela dok istu traku oko ruke nosi i u češkoj reprezentaciji. Prvobitno je počeo igrati na poziciji veznog igrača u juniorima praške Slavije za čiji seniorski tim je debitovao 2005. godine iako je tokom 2008. povezivan sa mnogim evropskim klubovima među kojima su se isticali Glazgov Rendžersi kao i timovi iz Engleske, Francuske i Njemačke on je tog ljeta odlučio da ostane u Slaviji.

suchy-spartak

Bio je ustupljen moskovskom Spartaku 24. novembra 2009. na jednogodišnju pozajmicu uz opciju otkupa ugovora za 3,5 miliona evra što su Rusi kasnije iskoristili te isplatili Čehe. Za matični klub odigrao je 110 utakmica i dao jedan gol. Član slavnog ruskog tima bio je nepune četiri sezone tokom kojih je crveni dres obukao 84 puta i dao je pet golova, a januara 2014. pozajmljen je Bazelu ponovo sa otkupnom klauzulom na kraju isteka pozajmice.

Debitantski nastup za švajcarski tim imao je 2. februara 2014. protiv Lozane da bi samo tri dana kasnije postigao prvi gol za novi tim na meču Kupa Švajcarske protiv Le Mona. Za sada je odigrao 128 utakmica i dao osam golova.

marek-češka

Dres reprezentacije Češke prvi put je obukao u selekciji do 16 godina i bio je član svake sljedeće generacije dok je bio dio U20 tima koji je poražen od Argentine u finalu Svjetskog prvenstva 2007. u Kanadi. Za tu ekipu odigrao je deset utakmica dok je član U21 tima bio 15 puta. Ni u jednom od njih nije se upisao među strijelce, a debi za seniorski tim imao 8. septembra 2010. protiv Škotske na domaćem terenu i odigrao je cijeli meč.

Prema časopisu Soccer World bio je izabran među 50 najboljih mladih igrača 2012. godine. Jedini gol za sada postigao je 5. juna 2016. protiv Južne Koreje u Pragu na prijateljskoj utakmici. Bio je dio reprezentacije na evropskim prvenstvima 2012. u Poljskoj i Ukrajini kada je stigao do četvrtfinala gdje ih je eliminisao Portugal kao i prije dvije godine u Francuskoj kada nisu prošli grupu pošto su osvojili samo jedan bod.