U Barseloni svjetski “el klasik”

hrvatska-srbija vaterpolo
picture source: www.liberoportal.hr

Evropski ili svjetski prvak. Srbija ili Hrvatska. Još jedan svjetski “el klasik”. Vaterpolisti večeras  u polufinalu 33. Šampionata Starog kontinenta u Barseloni protiv Hrvatske jure svoje četvrto uzastopno finale na evropskim prvenstvima. “Delfini” žele i da se “barakudama” revanširaju za prošlogodišnji poraz u polufinalu SP u Budimpešti.

Delfini djeluju mirno. Juče su imali trening u 11.00 od 45 minuta, tek da se mišići ne opuste. Onda je uslijedio razgovor sa novinarima. Nema selektora Dejana Savića. Ostaje da se koristi ono malo što je rekao poslije meča sa Mađarima, prije nego što je saznao rivala u polufinalu, iako je naslućivao da će to biti Hrvatska.

Svejedno nam je, ionako ne možemo da biramo. Znamo i jedne i druge, spremamo se ko god da nam bude rival… –

dejan savić

Poslije sjajno urađenog posla u četvrtfinalu protiv Mađarske  “delfini” suz ostali  na bazenu “Pikornelj” i gledali duel Hrvatske i Crne Gore. Kormilar Savić sa pomoćnikom Stefanom Ćirićem bio je na drugoj strani bazena, iza gola, “sa visine” su gledali svog budućeg rivala.

O Hrvatima sve znamo, kao i oni o nama. Hrvatska je dobila Crnu Goru u drugom dijelu zbog duže klupe, nadam se da mi na tom planu možemo da im pariramo. Ključno će biti da igramo našu igru, da u odbrani budemo čvrsti kao u duelu sa Mađarima i da broj grešaka, koje su neminovne jer su dio sporta, svedemo na najmanju moguću mjeru – rekao je iskusni Andrija Prlainović.

prlainovic-izjava

Slično mišljenje ima i naš sjajni golman Branislav Mitrović, koji je protiv Mađarske imao izvanredan procenat od 68,8 podsto odbrana:

Hrvatska je protiv Crne Gore imala više kvalitetnih igrača, a takođe su i fizički bili spremniji, što se jasno vidjelo u drugom dijelu utakmice. Siguran sam da ćemo mi moći bolje da im pariramo, ali znamo da nas čeka veoma teška utakmica.

Srbija je na evropskim prvenstvima daleko uspješnija od Hrvatske. “Barakude” su posljednju medalju osvojile 2010, kada su u Zagrebu jedini put postali šampioni Starog kontinenta. Na tom Šampionatu su bili bolji od Srbije, pošto su u polufinalu, 9. septembra 2010, pet sekundi prije kraja, golom Boškovića sa peterca savladali “delfine” sa 10:9.

I nas i njih čeka jedno “muško” polufinale, teška, tvrda utakmica dva rivala koja se poznaju u dušu. Pobjediće ko bude odmorniji, srećniji, ko bude više želio. Nadam se da ćemo to biti mi – nada se ljevoruki bombarder Dušan Mandić.

dusan-mandic

“Delfini” godinama nisu znali za poraz od Hrvata. Oni su ih preslišavali u finalima SP u Kazanju i OI u Riju, na EP u Beogradu… Međutim, posljednja tri meča, polufinale SP u Budimpešti i dva u Kupu Evrope, 17. februara u Splitu i 7. aprila u Rijeci, dobili su Hrvati.

Protiv Mađara smo počeli odlično, bilo bi dobro da tako bude i sa Hrvatima. Čeka nas izuzetno teška utakmica, odlučivaće detalji, nijanse… Ko bude odmorniji, srećniji, koncentrisaniji, ko se bolje taktički spremi, igraće finale – smatra Miloš Ćuk.

Inače Srbija, računajući i SRJ i SCG, danas igra svoje deveto uzastopno polufinale. I samo je u Zagrebu 2010. izgubila.

Biće teško, kao i uvijek, otvorena muška borba. Kažemo “meso u meso”. Dosta zavisi kako počne utakmica i kako će odbrane da reaguju. One su odlične na obe strane, golmani, bekovi, centri također. Neizvjesno do kraja. Hladna glava i mirnoća odlučuju. Potrebna je i mentalna snaga. Po igrama dižemo formu i vjerujem da ćemo biti pravi kad treba – naglaša Gojko Pijetlović.