Srbija napada 8. zlato

srbija-vaterpolo
picture source: www.princip.news

Delfini” su na pragu da ispišu novu, zlatnu stranicu evropskog vaterpola. Srbi žele da četvrti put zaredom, ukupno osmi put, pokore Stari kontinent i tako postanu prva reprezentacija poslije Drugog svjetskog rata kojoj je to pošlo za rukom. Filipu Filipoviću i drugovima posljednja prepreka ka novom zlatu je Španija, s kojom se večeras od 22:15 sastaju u finalu 33. EP u Barseloni.

Juče su gotovo svi reprezentativci bili pred ručak na raspolaganju srpskim medijima. Nedostajao je samo selektor Dejan Savić, koji je u nekoj tišini kovao plan za osvajanje četvrtog uzastopnog zlata.

Sve smo do sada uradili dobro i bilo bi idealno da priču završimo kako treba, da bude sa srećnim krajem. Ono što je bilo, uključujući i manje incidente u meču sa Hrvatskom, trebalo bi da zaboravimo, imamo važnije stvari o kojima moramo da mislimo – rekao je kapiten Filip Filipović.

Filipovic

Španci su se malo iznenadili ulaskom u finale. Ipak, vođa “delfina” ih i te kako respektuje:
Rastu kao tim, imaju dobru generaciju sa tri-četiri predvodnika, kakvi su Perone, Pinedo ili Manara, ali imaju kolektivni duh, uigrani su, jer su gotovo svi iz Barselonete. Naša prednost je to što smo duže zajedno, iskusniji smo… Po kvalitetu, mi smo ispred, bolji smo, ali moramo da to dokažemo u bazenu. Imam pozitivan predosećaj.-

Na primjedbu novinara da će postati najtrofejniji srpski vaterpolista, Filipović je uzvratio:
Ne brojim medalje, to je posao vas novinara i naših familija. Moje je da doprinesem koliko mogu da pobjedimo, a pobjedićemo ako se budemo držali plana koji napravimo i ako budemo disciplinovani kao u meču sa Hrvatskom.-

andrija-prlainovic-izjava-ep-2018

Andrija Prlainović se malo zamislio pred  pitanjem koje mu je po redu ovo finale na velikim takmičenjima. Kada je prebrojao, rekao je:
Šesto finale na evropskim prvenstvima, deseto ukupno. Ulog je uvijek isti, zlatna medalja i titula, ali što smo stariji, lakše se nosimo sa pritiskom. Uvijek je zadovoljstvo biti u finalu, a još veće dobiti ga. Osjeća se pozitivna trema, što je dobro. –

I on o “crvenoj furiji” ima samo reči hvale:
Digli su se, vraćali su se iz negativnog rezultata u nekoliko utakmica, što dokazuje da imaju i kvalitet i moral, kao i da su fizički spremni. Finale će biti spektakl, jer će tribine biti pune. Moramo da ostanemo mirni, koncentrisani, da u odbrani igramo kao protiv Hrvatske. Odnos 14-3 sa čovjekom manje govori kakvi smo bili u polufinalu i kakvi treba da budemo u finalu. –

 stefan-mitrović.

Uz Špance će biti vatreni navijači. Stefan Mitrović priznaje da je i u vaterpolu publika često igrač više:
Čujemo mi sve u bazenu, i kad se proslavlja gol, i kad se raširi uzdah poslije promašaja, kad se razlegne aplauz poslije dobre akcije ili odbrane… Španci će biti u prednosti, jer će imati znatno veću podršku navijača. Hvala našim navijačima koji su dolazili po jakom suncu da nas bodre, svaka podrška sa tribinama nam je dragocjena. Trebalo bi da ostanemo mirni i da ispoštujemo dogovor. Ako to ostvarimo, verujem da ćemo se radovati.

Dušan Mandić na pitanje ima li razlike između finala na velikim takmičenjima kaže:
Ima, i te kako. Za mene je finale na Olimpijskim igrama bar stepenik-dva iznad onih na EP i SP.-

Ali nikako ne očekuje da će današnje biti lako:
Biće teško, izjednačeno, znamo se… Trenirali smo sa njima pet dana prije početka prvenstva. Ako budemo skoncentrisani kao protiv Hrvatske, mislim da ćemo slaviti. Bitan faktor biće umor, ko bude odmorniji imaće više šansi za pobjedu.