X-Time Out: Fjodor Smolov

fedor-smolov

Bio je prva napadačka opcija ruske reprezentacije na nedavno završenom Mundijalu, ali nije opravdao to povjerenje i dobre partije iz kluba nije prenio u nacionalni tim.

Fjodor Mihajlovič Smolov rođen je 9. februara 1990. u Saratovu i trenutno nastupa za Krasnodar sa kojim se takmiči u Premijer ligi Rusije. Smolov je započeo da trenira fudbal još kao sedmogodišnji dječak u fudbalskoj sekciji sportskog društva Sokol iz Saratova. Kao četrnaestogodišnjak odlazi u gradić Jegorjevsk u Moskovskoj oblasti gdje se upisuje na sportsku akademiju Master-Saturn. Dvije godine kasnije, 2006, sa svega 16 godina, potpisuje prvi profesionalni ugovor u karijeri sa moskovskim Dinamom dok je debi imao 28. aprila naredne godine protiv Luč Energije u Premijer ligi.

fedor-dinamo

U trenutku odigravanja utakmice Smolov je imao svega 17 godina, dva mjeseca i 19 dana postavši tako najmlađim debitantom Dinama u svim prvenstvima Rusije. U prvoj sezoni odigrao je svega tri utakmice, a prvi pogodak u profesionalnoj karijeri postigao je naredne sezone protiv Krila Sovjetov 27. septembra.

Kako ni u naredne dvije sezone zbog prejake konkurencije nije uspio da se izbori za standardno mjesto u timu, rukovodstvo Dinama pozajmilo ga je maja 2011. holandskom Fejenordu za kojeg je odigrao 14 utakmica i postigao jedan pogodak. Kako ni po povratku iz Fejenorda nije uspio da se nametne za standardno mjesto u timu i naredne tri sezone do kraja ugovora proveo je igrajući kao pozajmljen igrač. Dvije sezone igrao je u Anžiju iz Mahačkale (41 utakmica, tri gola) i jednu u Uralu iz Jekaterinburga (23 utakmice, osam golova).

fedor-smolov-anzhi

Kao slobodan igrač 2. juna 2015. Potpisao je četvorogodišnji ugovor sa premijerligašem Krasnodarom iz istoimenog grada sa juga Rusije. Prvi pogodak postigao je 6. avgusta na utakmici trećeg kola kvalifikacija Lige Evrope protiv Slovana iz Bratislave, dok je svega četiri dana kasnije postigao i prvi ligaški pogodak za klub u derbiju protiv Kubanja. U prvenstvenoj utakmici protiv ekipe Urala 10. aprila 2016. prvi put u karijeri postigao je četiri gola u pobjedi svog tima od 6:0, a ujedno bio je to prvi “poker” nekog ruskog profesionalnog fudbalera nakon punih 15 godina. Mjesec kasnije postigao je sva tri gola u pobjedi svog tima protiv Krila Sovjetov.

Tokom prve sezone u Krasnodaru Smolov je odigrao 44 utakmice i postigao 24 gola, a 20 golova postignutih u prvenstvu donijelo mu je priznanje za najboljeg strijelca Premijer lige. Ljeto 2016. Smolov je odbio ponudu kineskog Šangaja vrijednu 15 miliona evra, uz obrazloženje da želi da se takmiči u jakim evropskim ligama.

Russia-New_Zeland

U dresu nacionalnog tima debitovao je u januaru 2008. na turniru za igrače do 18 godina na kojem je proglašen za najboljeg strijelca. Kasnije je igrao i za mladu reprezentaciju. U dresu seniorske reprezentacije debitovao je 14. novembra 2012. u prijateljskoj utakmici protiv SAD, a već u devetom minutu iste utakmice postigao je i prvi pogodak u dresu nacionalnog tima. Od velikih takmičenja igrao je na Evropskom prvenstvu 2016. i Kupu Konfederacija 2017. godine.