X-Time Out: Igor Denisov

igor-denisov

Jedna od uzdanica trenera Jurija Semina je i ovaj fudbaler koji igra na poziciji zadnjeg veznog.

Igor Vladimirovič Denisov rođen je 17. maja 1984. godine u tadašnjem Lenjingradu sadašnjem Sankt Peterburgu da bi se u rodnom gradu počeo baviti fudbalom u Smeni koja je drugi tim Zenita. Profesionalni ugovor sa seniorskim sastavom potpisao je 2002. godine čim je završio školovanje. Sa 18 godina debitovao je u prvom timu na utakmici Premijer lige protiv CSKA. Nakon toga upisao je 19 nastupa na kojima je dao dva gola.

denisov-zenit

Kod trenera Dika Advokata dosta je napradovao i igrao je iza Andreja Aršavina i Aleksandra Keržakova postavši uticajan igrač tima koji je 2007. godine postao šampion. Sa Zenitom je osvojio Kup UEFA dok je i dao gol u finalnom meču protiv Rendžersa. Ugovor sa matičnim klubom produžio je 29. juna 2010. na još pet godina da bi ga šest mjeseci kasnije navijači izabrali za najboljeg igrača godine ispred portugalskog napadača Danija i golmana Vajčeslava Malafejeva. U meču sa Volgom 27. oktobra 2011. upisao je 300. meč za Zenit dok je u toj sezoni bio drugi najkorisniji igač ekipa iza Malafejeva.

Početkom septembra našao se u nemilosti rukovodstva kluba koja ga je poslala da trenira sa B timom zbog nedoličnog ponašanja. U prvi tim vraćen je nakon mjesec, a 21. juna 2013. objavio je da prelazi u Anži za 15 miliona evra. Za klub iz Mahačkale odigrao je samo tri meča i 15. avgusta iste godine zajedno sa Jurijem Žirkovim i Aleksandrom Kokorinom kao slobodan igrač stigao u moskovski Dinamo. Aprila 2015. godine stavljen je na transfer listu zbog uvreda na račun trenera Stanislava Čerčesova da bi se u julu iste godine vratio u tim nakon što je Čerčesov dobio otkaz.

denisov-anži

Posljednjeg dana prelaznog roka 2016. pozajmljen je Lokomotivu na jednu sezonu da bi 2. februara 2017. potpisao ugovor sa “željezničarima”. Za U21 selekciju Rusije igrao je od 2003. do 2006. te je zabilježio 16 nastupa i četiri gola. Debi za seniorski sastav “zbornaje” imao je 2008. godine i sve do 2016. bio je član da bi u tom periodu upisao 54 nastupa bez postignutog gola. Tada je za selektora izabran Čerčesov koji ga zbog ranijih sukoba nije zvao u tim.

Denisova prati loš glas i karijeru su mu obilježili mnogi incidenti. Nije bio među 23 igrača za Evropsko prvenstvo 2008., a nakon što su se povrijedili neki igrači dobio je poziv mada se nije odazvao. Avgusta 2010. bio je umiješan u saobraćajnu nesreću kada je kandidat za polaganje vozačkog ispita na časovima vožnje zamalo udario u njegov terenac, a on je potom razbio nos instruktoru auto škole i istom prilikom povrijedio nogu.

denisov-rusia

Septembra 2010. imao je incident sa trenerom Vladislavom Radimovim i saigrači su ga jedva zaustavili da se fizički ne obračuna sa njim. Imao je i verbalne okršaje sa Valerijem Karpinom koji je bio trener Spartaka iz Moskve. Novembra 2015. prebačen je u drugi tim Dinama pošto je tražio od uprave da otpuste ljekara, a 16. aprila ove godine Lokomotiv ga je kaznio sa milion rubalja zbog neodazivanja na antidoping test. U Rusiji je još poznat kao vrlo dobar igrač šaha i kao neko ko nikad ne daje intervjue.