X-Time Out: Mauricio Sari

mauriziosarri

Ono što nije uspio njegov zemljak prošle sezone on će pokušati da ispravi i vrati šampionski pehar na Stemford Bridž.

Novi trener Čelzija Mauricio Sari rođen je 10. januara 1959. godine u Napulju i igrao je na poziciji štopera, ali nikada nije zaigrao za profesionalnu ekipu. Igao je za amaterski Filjine i imao neuspješne probe u Torinu i Fiorentini dok je zamalo postao član Montevarkija kada je imao 19 godina, alije njegov tadašnji klub tražio 50 miliona lira što ovi nisu mogli da plate pa je transfer propao. Odbio je da pređe u Pontederu i zbog povreda je morao da okonča igranje fudbala koje je kombinovao s poslom.

sari-napoli

Naime, radio je kao bankar i putovao širom Evrope da bi poslijepodne trenirao i igrao fudbal. Od 1990. trenirao je Stiu, Falese, Kavrilju i Antelu, a kada je 1999. godine preuzeo Tegoleto odlučio je da postane profesionalni trener i napusti bankarski posao. Sljedeće godine preuzeo je Sansovino i tu ostao tri sezone, a poslije toga dvije je proveo u Sanđovaneseu. Sljedeća stanica bila je Peskara (2005/06), potom Areco (2006/07) gdje je naslijedio Antonija Kontea, pa Avelino (2007), Verona (2008), Peruđa (2008/09), Groseto (2010), Alesandrija (2010/11), Sorento (2011/12), Empoli (2012/15) sa kojim je u drugoj sezoni na klupi izborio povratak u Seriju A da bi potom bio imenovan za trenera Napolija, grada u kojem se rodio.

sari-mauricio

Tu je zamijenio Rafaela Beniteza i izborio je nastup u Ligi šampiona jer je odmah zauzeo drugo mejsto na tabeli iza Juventusa, a prošle godine dobio je nagradu za najboljeg trenera Italije. Na polovini lige u sezoni 2015/16 Napoli je držao prvo mjesto čime je osvojio titulu zimskog šampiona što mu nije pošlo za rukom 26 godina, a prošlu sezonu završio je na drugom mjestu, ponovo iza “stare dame”. Ponuda Čelzija da zamijeni Antonija Kontea jedinstvena je prilika u životu pa ju je odmah prihvatio i bez sumnje to mu je najveći angažman u dosadašnjoj karijeri. Sa klubom iz Londona potpisao je ugovor 14. jula.

Poznat je kao veliki pušač i često puši tokom utakmica uprkos kaznama koje slijede za to, a zanimljivo je da mu je Lajpcig u svlačionici na svom stadionu napravio specijalnu prostoriju da može zapaliti cigaretu tokom meča Lige šampiona.