X-Time Out: Žulen Lopetegi

Julen-Lopetegi

Pred ovim Baskijcem je težak zadatak da nastavi niz jednog Francuza čije će ime biti dvostruko zapamćeno u ovom klubu.

Žulen Lopetegi rođen je 28. avgusta 1966. godine u Asteasu i trenutno je trener Real Madrida kojem će susret u Superkupu Evrope biti prva zvanična utakmica na klupi Madriđana. Na njoj je naslijedio Zinedina Zidana koji je podnio ostavku tokom ljeta nakon što je treći put zaredom osvojio Ligu šampiona. Lopetegi je prethodno bio selektor Španije koju je odveo na Mundijal u Rusiju, ali tamo je nije vodio pošto je samo dan prije početka Svjetskog prvenstva dobio otkaz jer je otkrio da će okončanjem SP preuzeti “kraljevski” klub.

lopetegi-pike

Tokom igračke karijere bio je golman, a zanimljivo je da je čuvao mrežu Reala od 1988. do 1991. mada je upisao samo jedan nastup i to upravo protiv Atletika. Odrastao je u rodnom gradu dok je počeo braniti u Real Sosijedadu, ali pošto nije dobio priliku prihvatio je ponudu Real Madrida pa je 1985. stigao na Santjago Bernabe, ali je odmah poslat u Kastilju koja je B tim Madriđana i za nju odigrao 61 meč. Bio je na pozajmici u Las Palmasu jednu sezonu tokom koje je skupio 31 meč da bi potom digao sidro jer nije mogao da čeka šansu u glavnom gradu Španije te nikako sa gola nije mogao da skine veterana Fransiska Buja. Odlučio je da ode Logronjes.

lopetegi-barselona

Tu je dobio pravu priliku pa je tokom tri sezone skupio 107 nastupa, a potom je prešao u drugog španskog velikana Barselonu. Za tri sezone na Nou Kampu nije mogao da se pokaže u najboljem svjetlu pored neprikosnovenog Andonija Zubizarete, a kasnije i Vitora Baije pa je odigrao samo pet susreta i onda preselio u Rajo Valjekano za kojeg je branio od 1997. do 2002. godine. Po jednu utakmicu odigrao je U21 i seniorski tim Španije dok je tri puta nastupao za Baskiju.

lopetegi-porto

Kao trener debitovao je 2003. u stručnom štabu U17 selekcije “crvene furije” dok je na klupskom nivou preuzeo Rajo Valjekano. Jednu sezonu vodio je B tim Reala da bi potom trenirao U19, U20 i U21 tim Španije. Šansu na velikoj sceni dobio je 2014. kada je preuzeo Porto i na Dragau ostao dvije sezone kojeg je odveo do četvrtfinala Lige šampiona da bi potom 21. jula 2016. sjeo na klupu Španije nakon što se Visente del Boske povukao sa funkcije. Debi je imao 1. septembra u prijateljskom meču sa Belgijom u gostima, ali nije dočekao svojih pet minuta na Mundijalu i ekipu je vodio Fernando Jero dok je on dogovorio trogodišnju saradnju sa “kraljevima”.