X-Time Out: Kepa Arizabalaga

kepa-arrizabalaga

Pošast izdvajanja velikih suma novca za fudbalere prelazi skoro svaku granicu razuma čemu je prilog išao i transfer ovog golmana koji je rodnu Španiju zamijenio  Engleskom.

Kepa Arizabalaga Revuelta rođen je 3. oktobra 1994. godine u Ondaroi dok je karijeru započeo u Lezami, jedom od mladih timova Atletik Bilbaa kao desetogodišnjak. Naravno da odmah nije dobio priliku u najslavnijem baskijskom klubu već je svoj talenat brusio u Baskoniji koja je razvojni tim Atletika, a prve seniorske minute upisao je tokom 2011. na mečevima u trećoj ligi Španije. Za Baskoniju je skupio 31 nastup, a od 2012. postao je član Bilbao Atletika, koji je B tim.

 kepa_arrizabalaga_chelse

Četiri sezone bio je član ovog kolektiva i dva puta je slat na pozajmice. Tokom 2015. nosio je dres Ponferadine za koju je nastupio 20 puta, a zatim je sezonu 2015/16 odradio u Valjadolidu čiji dres je obukao 39 puta. Prvi put u sastavu Atletika našao se 5. maja 2012. za meč protiv Hetafea u Primeri, ali nije dobio priliku. Nakon povratka sa pozajmice iz Valjadolida definitivno je priključen prvom timu i bio je treći izbor nakon Gorke Iraizoza i Jaga Ererina. Debi je imao 11. septembra 2016. u susretu sa Deportivom iz La Korunje.

Početkom ove godine krenule su špekulacije da bi mogao preći u Real Madrid, ali je uprava Atletika brzo reagovala i sa njim potpisala ugovor do juna 2025. Ipak, rukovodstvo kluba nije moglo da odbije nevjerovatnu ponudu Čelzija koji je tražio zamjenu za Tiboa Kurtouu pa je Kepa bio prvi izbor. Čelnici “plavaca” doveli su ga za nevjerovatnih 80 miliona evra čime su postavili novi svjetski rekord kada je u pitanju transfer jednog golmana.

Chelsea-Target-Kepa-Arrizabalaga

Reprezentativnu karijeru započeo je 2012. kada je odigrao dvije utakmice za U18 selekciju Španije da bi iste godine branio i za U19 tim u kojem je skupio šest nastupa i osvojio titulu šampiona Evrope na prvenstvu održanom u Estoniji. Zbog povrede propustio je Svjetsko prvenstvo za igrače do 20 godina. Od 2013. do 2017. bio je član U21 tima i gol mlade ekipe čuvao je 22 puta. Za seniorsku reprezentaciju Španije debitovao je 11. novembra 2017. u prijateljskoj utakmici protiv Kostarike igranoj u Malagi, a koju je Španija dobila sa 5:0. Bio je među 23 putnika selekcije “crvene furije” koja se nije proslavila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je bio u ulozi trećeg golmana, ali nije dobio priliku da zaigra.