X-Time Out: Lorenco Pelegrini

lorenzo-pellegrini

Dijete Rome bitan je član ekipe sa Olimpika koja kreće u novu sezonu sa sličnim ciljevima kao i ranije, a to je da pokuša doći do šampionske titule.

Lorenco Pelegrini rođen je 19. juna 1996. godine u Rimu pa iako je imao aritmiju pridružio se omladinskoj školi “vučice” kada je imao devet godina. Narednih osam bio je član svih omladinskih selekcija da bi ga u prvi tim uveo trener Rudi Garsija kada je imao 18 godina. Debi je imao 22. marta 2015. protiv Ćezene kada je na poluvremenu zamijenio Saliha Učana.

pelegrini-sasuolo

Uprava i stručni štab nisu mnogo vjerovali u njega pa je 30. juna 2015. potpisao ugovor sa Sasuolom vrijedan 1,25 miliona evra, a u njemu je bila sadržana klauzula po kojoj Roma ima pravo prečeg otkupa u narednom periodu. Prvi susret u novom klubu odigrao je 8. novembra 2015. u pobjedi nad Karpijem da bi idućeg mjeseca dao svoj prvi gol u pobjedi protiv Sampdorije. U prvoj sezoni odigrao je 20 utakmica, uključujući i mečeve Kupa Italije.

Tokom sezone 2016/17 postao je najmlađi igrač u istoriji koji je “imao” deset golova tokom jedne sezone pošto je šest puta zatresao mrežu, a četiri puta asistirao. Sezonu je završio sa 34 nastupa na kojima je postigao osam golova i zabilježio sedam asistencija. Te partije, naravno da nisu prošle nezapaženo kod bivšeg kluba pa je Roma iskoristila opciju u ugovoru i vratila ga pod svoje okrilje 30. juna prošle godine u transferu vrijednom deset miliona evra dok je saradnja dogovorena na pet godina.

pelegrini-italija

Istog dana u suprotnom smjeru otišao je Federiko Riči za tri miliona evra, a prvi gol u dresu Rome postigao je 1. decembra u pobjedi nad Spalom i skupio je 28 nastupa te je dao tri pogotka.

Pelegrini je igrao za U19 reprezentaciju Italije u kojoj je zabilježio 15 nastupa da bi za godinu stariju selekciju odigrao samo dva meča. Za U21 reprezentaciju skupio je 11 nastupa na kojima je dao četiri gola pa je prošle godine dobio poziv u seniorski sastav “azura”. Debitovao je protiv San Marina u nezvaničnoj prijateljskoj utakmici 31. maja 2017. kada je na poluvremenu zamijenio Danijelea Baselija dok je prvi nastup u zvaničnom meču imao 11. juna u pobjedi Italije nad Lihtenštajnom sa 5:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dok sada je skupio šest nastupa.